Fatah og Hamas enige om samlingsregjering

Sier den palestinske ambassadøren til Saudi-Arabia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fatah og Hamas er enige om å danne en palestinsk samlingsregjering, ifølge den palestinske ambassadøren til Saudi-Arabia.

- Vi er enige om å danne en nasjonal samlingsregjering. Avtalen vil bli undertegnet i løpet av kort tid, sa ambassadør Jamal al-Shobaki til nyhetsbyrået Reuters i kveld.

De politiske rivalene Fatah og Hamas skal ha blitt enige både om fordelingen av ministerposter og et politisk program for den nye regjeringen. Til nyhetsbyrået AFP sier al-Shobaki at avtalen skal undertegnes i al-Safa-palasset i Saudi-Arabias hovedstad Mekka rundt klokken 20 norsk tid.

Innholdet i avtalen var torsdag kveld foreløpig ikke offentlig kjent og det hersket fortsatt en viss usikkerhet rundt hvordan regjeringsprogrammet omtaler forholdet til Israel.

Anerkjenne Israel

En vanskelig nøtt under forhandlingen har vært hvor langt en palestinsk regjering kan gå i å anerkjenne Israel, slik at den vestlige boikotten av Hamas-regjeringen kan oppheves.

Hamas-lederne Khaled Meshaal og Ismail Haniyeh ville ikke la seg presse for langt i retning av en diplomatisk anerkjennelse av Israel.

Det andre kinkige spørsmålet var sammensetningen av samlingsregjeringen.

Saudi-Arabia må hjelpe 

Tidligere ble det sagt at president Mahmoud Abbas hadde bedt Saudi-Arabias utenriksminister Saud al-Feisal om å lodde stemningen i Washington for å finne ut om Bush-administrasjonen kunne akseptere en formulering som «respekt for inngåtte avtaler» med Israel.

- Vi har informert saudiaraberne og våre venner i Hamas om at vi er klar til å undertegne enhver formulering om forholdet til Israel som verdenssamfunnet aksepterer, slik at vi kan få fjernet alle økonomiske sanksjoner, sa Nabil Amr som er talsmann for Fatah-delegasjonen i Mekka.

Hamas skal ikke ha vært villig til å gå med på at en ny palestinsk regjering skal «forplikte seg til å etterleve inngåtte avtaler». Det ville være å gå langt i retning av full diplomatisk anerkjennelse av staten Israel, noe Hamas konsekvent har satt seg imot.

Israelske krav

Men Israel vil ikke godta hva som helst fra palestinsk side, og landets utenriksminister Tzipi Livni, understreket tidligere torsdag at bare en regjering som tar avstand fra vold og aksepterer Israels rett til å eksistere, vil bli fullt ut akseptert.

Israel har USA og EU i ryggen når landets ledere krever klar tale fra palestinerne. Spørsmålet er om Israel i det hele tatt kan akseptere en koalisjon eller samlingsregjering der Hamas deltar.

Flere observatører mener krisemøtet i Mekka kan være siste sjanse til å få bukt med den stadige økende volden, løse interne samarbeidsproblemer og legge grunnlaget for et bedre forhold til Israel slik at boikotten av den palestinske regjeringen kan oppheves.

Abbas, Israels statsminister Ehud Olmert og USAs utenriksminister Condoleezza Rice skal møtes i Jerusalem 19. februar i et nytt forsøk på å gjenopplive fredsprosessen mellom Israel og palestinerne.

(NTB)