Fatah planlegger første kongress på 20 år

Skal holdes i Betlehem i august.

INVITERER: Hvis ting går etter planen kan president Mahmoud Abbas invitere til den første Fatah-kongressen på 20 år. Foto: SCANPIX
INVITERER: Hvis ting går etter planen kan president Mahmoud Abbas invitere til den første Fatah-kongressen på 20 år. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

President Mahmoud Abbas Fatah-bevegelse planlegger i august å holde sin første kongress på 20 år, i Betlehem på den israelskokkuperte Vestbredden.

Den sekulære Fatah-bevegelsen, som tidligere ble ledet av Yasser Arafat, dominerte i flere tiår palestinsk politikk, helt til de i 2006 tapte valget til islamistene i Hamas.

De to gruppene røk uklar etter valget, noe som endte med væpnede sammenstøt på Gazastripen.

President Mahmoud Abbas oppløste den Hamas-dominerte regjeringen, og Fatah sikret seg igjen kontroll over de palestinske selvstyremyndighetene. Hamas beholdt makten i Gaza.

Fatahs forrige kongress ble holdt i Tunisia i 1989, men 4. august planlegger de å samle 1.550 utsendinger i Betlehem, blant annet for å diskutere reformer og demokratisering.

Fatah ønsket opprinnelig å holde konferansen i et av nabolandene, men både Egypt og Jordan har sagt nei til å være vertskap.

Kongressen har vært på planstadiet i fire år, men fortsatt er det mange skjær i sjøen. Israel kontrollerer Vestbredden med jernhånd, og det er fortsatt uklart om delegatene vil slippe inn i Betlehem.

Det er heller ikke sikkert at Hamas vil slippe ut de rundt 400 Fatah-delegatene på Gazastripen.

Hamas nektet nylig ti ledende Fatah-politikere utreise for å delta på et møte i Fatas revolusjonære råd (FRC) på Vestbredden.

Abbas håper at konferansen skal virke forsonende mellom Fatah-lederne som lever i eksil, og dem som lever under israelsk okkupasjon.

Motsetningene har til tider vært store, noe som også har bidratt til å svekke den palestinske presidentens egen posisjon.

(NTB)