Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fatah satte fyr på parlamentet

Bevæpnede menn på anti-Hamas-raid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere hundre menn fra sikkerhetsstyrkene til president Mahmoud Abbas stormet mandag kveld parlamentet i Ramallah. Det Hamas-dominerte parlamentet var samlet for å diskutere folkeavstemningen som Abbas vil holde i slutten av måneden. Forslaget som skal stemmes over, innebærer en indirekte anerkjennelse av Israel, noe Hamas er imot.

De væpnede mennene sier de også har kidnappet Khalil Rabei, som jobbet på Hamas-kontoret i Ramallah, men sent mandag kveld melder AP at mannen er satt fri og under beskyttelse av Hamas.

Det brøyt også ut skuddveksling ved de lovgivende kontorene i Nablus, melder AP.

Over 3000 mennesker, mange med grønne Hamas-flagg, deltok i protestene utenfor parlamentsbygget etter midnatt. 

Ramponerte og satte fyr på

Fatah-styrken masjerte i kveld mot parlamentet mens de skjøt i luften. Underveis fikk de følge av flere hundre soldater fra al Aqsa Martyr Brigaden, en militia som støtter Fatah. De ramponerte flere kontorer før de skjøt mot parlamentsbygningen.

Etter å ha skutt vinduene i stykker, stormet de inn. Møbler, datamaskiner og dokumenter ble rasert før mennene satte fyr på bygningen.

Bare noen timer tidligere gikk bevæpnede Hamas-styrker til angrep på en bygning eid av sikkerhetsstyrkene til Fatah. - Hver gang de rører en av våre i Gaza, skal vi ta ti av deres på Vestbredden, sier en mann fra Fatah-styrkene til AP.

Misfornøyd med Abbas

SKUDDLØSNING: En militant palestiner med tilhørighet til Al Aqsa Martyrbrigaden, skyter mot regjeringsbygningene. Foto: REUTERS
SKUDDLØSNING: En militant palestiner med tilhørighet til Al Aqsa Martyrbrigaden, skyter mot regjeringsbygningene. Foto: REUTERS Vis mer

- Presidenten fordømmer på det sterkeste angrepene på de offentlige institusjonene og bygningene, som fant sted på Vestbredden i kveld, sier Abbas\' kontor i en pressemelding.

Hamas\' talsmann tviler på sannhetsgehalten i det utsagnet:

- Det som skjedde i Ramallah er veldig skamfullt, og jeg tror ikke presidenten gjorde det han kunne for å forhindre dette, sier Sami Abu Zuhrim, talsmann for Hamas.

Farlig maktkamp

Det har pågått en konstant maktkamp mellom president Abbas og Hamas-partiet helt siden Hamas vant valget og dannet regjering i mars. Abbas\' sikkerhetsstyrker er fortsatt aktive og har vært i flere konfrontasjoner med styrker fra Hamas.

Ingen skal ha blitt skadd i brannen, men parlamentsbygningen fikk store skader. Fjerde etasje skal ha blitt nedbrent og i tillegg er det store skader i bygningens andreetasje.

RAID: Flere hundre bevæpnede menn tok seg inn i parlamentet i Ramallah og ramponerte møbler og skjøt i stykker vinduer før de satte fyr på kontoret.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media