Fatah-styrker stormet regjeringslokaler

Og Hamas-soldater raserte Arafats hjem. Uro før ny regjering tas i ed i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Fatah-styrker stormet lørdag formiddag flere Hamas-kontrollerte institusjoner på Vestbredden, inkludert parlamentet og flere departementer. De ansatte som var på jobb i dag, ble fortalt at de som er tilknyttet Hamas, ikke vil få komme tilbake, melder nyhetsbyrået AP.

Fakta: Hamas og Fatah

Hamas ble grunnlagt i 1987. Det er en islamistisk organisasjon som nekter å anerkjenne staten Israels eksistens. Hamas’ hovedmål er dannelsen av en islamsk palestinsk stat. Hamas vant valget til den palestinske lovgivende forsamlingen i januar 2006, og dannet regjering med Ismail Haniyeh som statsminister i mars samme år.

Fatah er en sekulær organisasjon som ble grunnlagt på 1950-tallet. Begynte med geriljakrig mot Israel med baser i utlandet, men gikk over til politiske metoder på slutten av 1980-tallet. Konflikten med Hamas ble trappet opp etter at Hamas vant valget i januar 2006.

Etter langvarige og intense forhandlinger i Saudi-Arabia, dannet Hamas og Fatah en samlingsregjering i mars i år. Samlingsregjeringen ble torsdag oppløst av president Mahmoud Abbas etter at Hamas fikk kontroll over Gazastripen.

Striden er utløst av uenighet om hvem som skal ha kontroll med de palestinske sikkerhetsstyrkene. Harde kamper mellom gruppene har den siste uken krevd 116 liv, ifølge Røde Kors.

(Kilde: TT og NTB)

Fatah-tilhengerne ropte «Ut med Hamas», avfyrte skudd fra taket på bygningene, og plantet Fatah-flagg på toppen av bygningene.

Det er ikke klart hvor mange som er på jobb i bygningene, for mange regjeringsansatte tilknyttet Hamas har ikke dukket opp. Lørdag er første dag i arbeidsuka på Vestbredden, og etter at Hamas tok kontrollen over Gaza, har mange ventet et motangrep fra Fatah.

Samtidig har en gruppe Hamas-tilhengere plyndret hjemmet til den tidligere palestinske lederen Yasser Arafat på Gaza, grunnlegger av og et av de sterkeste symbolene på Fatah-bevegelsen. Ifølge Fatah skal plyndrerne ha tatt møbler, veggfliser og personlige eiendeler, melder AP. Arafats villa har vært tom siden 2001.

- Ny regjering grunnlovsstridig

Etter at den sittende samlingsregjeringen ble oppløst torsdag, har president Mahmoud Abbas utpekt tidligere finansminister Salam Fayyad til ny statsminister. Selv om Abbas har fått bred støtte for den nye regjeringen fra vestlig hold, har den tidligere statsministeren Ismail Haniyeh uttalt at samlingsregjeringens arbeid skal fortsette.

Det er likevel varslet at Fayyad vil presentere den nye regjeringen, som skal bestå av 11 medlemmer, i dag.

- Salam Fayyad vil sluttføre utvelgelsen av regjeringsmedlemmer, og den nye regjeringen vil bli tatt i ed i dag, uttalte en talsmann for president Abbas ifølge Reuters.

STORMET PARLAMENTSBYGNINGEN: Parlamentsmedlem Jihad Abu Znaid fra Fatah, med hånden opp, reagerer på at militante fra al-Aqza-martyrenes brigade, tilknyttet Fatah, stormer den palestinske parlamentsbygningen i byen Ramallah på Vestbredden. Foto: Muhammed Muheisen/AP/Scanpix
STORMET PARLAMENTSBYGNINGEN: Parlamentsmedlem Jihad Abu Znaid fra Fatah, med hånden opp, reagerer på at militante fra al-Aqza-martyrenes brigade, tilknyttet Fatah, stormer den palestinske parlamentsbygningen i byen Ramallah på Vestbredden. Foto: Muhammed Muheisen/AP/Scanpix Vis mer

Men kort tid etter denne beskjeden kom protestene fra Hamas. I en pressekonferanse uttalte parlamentsnestleder for Hamas, Ahmed Bahar, at enhver regjering som ikke har støtte i parlamentet i prinsippet er grunnlovsstridig, melder AP.

Hamas har flertall i parlamentet, men parlamentet har ikke fungert på flere måneder, siden Israel har arrestert flesteparten av Hamas-medlemmene i parlamentet.

Bahar uttalte også at Hamas regner samlingsregjeringen, som Abbas oppløste to dager tidligere, som den eneste rettmessige regjeringen inntil en ny samlingsregjering er dannet.

Uro flere steder

I løpet av formiddagen har det blitt rapportert om flere uroligheter, men ikke om noen dødsfall. I forbindelse med stormingen av regjeringslokalene uttalte et medlem av al-Aqsa-martyrenes brigader, som er tilknyttet Fatah, at gruppen forsøker å få tilbake kontroll over alle Hamas-institusjoner, som svar på at Hamas tok kontrollen over Gaza.

Også det Hamas-kontrollerte byrådet i Nablus på Vestbredden ble i dag stormet av Fatah-soldater, og Fatah-flagget ble plantet på toppen av bygningen. Syv Hamas-tilhengere ble arrestert, og et departementsmedlem ble avsatt.

Ved grenseovergangen i Erez har hundrevis av palestinere plyndret politistasjoner i området. Israelske grensevakter skal i følge vitner ha skutt varselsskudd mot plyndrerne, som forsvant med møbler og skrapmetall. Passet har i stor grad vært stengt den siste uka.

Fatah-styrker stormet regjeringslokaler
FATAH-MILITANTE: To soldater står på trappene til kommunebygget i Nablus på Vestbredden.
HEISTE FLAGG: En Fatah-tilhenger på toppen av kommunebygget i Nablus.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer