Fatahland mot Hamastan

Vil sulte ut Gaza. Høyt spill om palestinsk framtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Med den nye kriseregjeringen og statsminister Salam Fayyad på plass vil millionene strømme til palestinerne igjen. Etter at president Mahmoud Abbas oppløste samlingsregjeringen mellom Fatah og Hamas, og sparket ut alle Hamas-medlemmene, var både USA og EU raskt ute med å annonsere at de opphever de økonomiske sanksjonene som ble innført da Hamas kom til makten gjennom valgseieren i fjor.

Sementert

Det væpnede oppgjøret mellom Fatah og Hamas har sementert splittelsen av de palestinske områdene, skriver Jerusalem Post i dag.

Avisa påpeker at delingen oppsto da Israel hindret palestinerne i å bevege seg fritt mellom de to områdene, men at borgerkrigen nå har gjort Gaza og Vestbredden til to separate enheter under hvert sitt lederskap.- Under disse omstendighetene er det ingen palestinsk politisk instans som kan foregi seg å representere palestinerne overfor Israel, mener Jerusalem Posts kommentator.

Isolere «Hamastan»

I den mer venstreorienterte israelske avisa Haaretz advarer bloggeren Bradley Burston om at denne strategien kan få uforutsette konsekvenser.

Den israelske høyrefløyen roper nå om å la «Hamastan» steke i sitt eget fett. Steng av strømmen, drivstoffet, vannet og maten ... Med andre ord, spill rett i hendene på Hamas.

Utenriksminister Condoleezza Rice benekter at USA går inn for å splitte palestinerne.

PÅ VAKT: Fatah-lojale sikkerhetsstyrker vokter et passeringspunkt i Nabulus på Vestbredden. Situasjonen er svært spent etter at Hamas kastet ut Fatah fra Gaza. Foto: JAAFAR ASHTIYEH/AFP/SCANPIX
PÅ VAKT: Fatah-lojale sikkerhetsstyrker vokter et passeringspunkt i Nabulus på Vestbredden. Situasjonen er svært spent etter at Hamas kastet ut Fatah fra Gaza. Foto: JAAFAR ASHTIYEH/AFP/SCANPIX Vis mer

- Vi vil ikke overlate en og en halv million palestinere i hendene på terroristorganisasjoner, sier Rice, ifølge den britiske avisen The Times.

President Abbas har bedt Bush om å gjenoppta fredssamtalene om Midtøsten - et tema som ganske sikkert blir tatt opp når den amerikanske presidenten møter Israels statsminister Ehud Olmert i dag.


Forhandlingsveteran advarer

- Denne administrasjonen trenger ikke enda en vidtrekkende målsetting for hvordan Midtøsten skal omdannes, mener Dennis Ross, tidligere Midtøsten-koordinator for Clinton-administrasjonen.

Han maner til nøkternhet og realisme når det nå åpnes for at fredssamtalene kan gjenopptas.

- Dette er kanskje ikke tidspunktet for å meisle ut en ny framtid for Israel-Palestina-konflikten, skriver Dennis Ross i en kommentar i Wall Street Journal.

- Med to palestinske regimer, ett ledet av Fatah på Vestbredden og ett ledet av Hamas i Gaza, er det fornuftig å definere hva som skal være permanent status? spør Ross, og stiller spørsmål ved om Abbas og Olmert har den politiske støtten de trenger for å kunne inngå kompromiss om Jerusalem.

Ross, som nå jobber ved Washington Institute for Near East Policy, mener hovedfokuset nå må være rettet mot å løse konflikten mellom Fatah og Hamas, og sørge for at Fatah går seirende ut av denne rivaliseringen.

Fatahland mot Hamastan
FLYKTER: Palestinere som flykter fra Hamas-styrte Gaza, venter på å få krysse grenseovergangen mot Israel ved Erez.
STATSMINISTER I ÉN DAG: Salam Fayyad ble utnevnt til palestinsk statsminister av president Mahmoud Abbas i går, etter at presidenten oppløste samlingsregjeringen mellom Fatah og Hamas.
RÅDER I GAZA: Hamas-styrker patruljerer i Gazas gater etter å ha kastet ut Fatah.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer