- Fatal feil på den internasjonale romstasjonen

Datasystemet kan bryte sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Kilder ved Russlands statlige romfartsorganisasjon opplyser til ABC News at russiske astronatuer har funnet «en fatal feil» i det sentrale datasystemet til den internasjonale romstasjonen.

Det kan bety at oksygentilførselen til astronautene og selve styringen av stasjonen står i fare.

Astronautene skal ha jobbet på spreng i et par dager for å finne ut hva som er galt, uten hell. Ifølge russerne kan en nylig installasjon av et solcellepanel utført av amerikanerne ha ført til elektromagnetiske forstyrrelser i datamaskinen.

Romstasjonen er bygget for å kunne fly i noen måneder uten å korrigere banen sin, noe som betyr at astronautene kan få mer tid til å finne problemet selv om de til slutt kan bli tvunget til å forlate milliardinstallasjonen.

NASA har tidligere opplyst til nyhetsbyrået AP at ingeniører undersøkte hvorvidt en feil i strømforsyningen inn til russisk side av stasjonen hadde ført til datafeil.

Samtidig med den potensielt dramatiske situasjonen med hoveddatamaskinen, holder to amerikanske astronauter på med å reparere et temperaturregulerende lag på utsiden som ble skrelt tilbake da romfergen Atlantis skulle dra fra stasjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer