- Fatal feil på den internasjonale romstasjonen

Datasystemet kan bryte sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Kilder ved Russlands statlige romfartsorganisasjon opplyser til ABC News at russiske astronatuer har funnet «en fatal feil» i det sentrale datasystemet til den internasjonale romstasjonen.

Det kan bety at oksygentilførselen til astronautene og selve styringen av stasjonen står i fare.

Astronautene skal ha jobbet på spreng i et par dager for å finne ut hva som er galt, uten hell. Ifølge russerne kan en nylig installasjon av et solcellepanel utført av amerikanerne ha ført til elektromagnetiske forstyrrelser i datamaskinen.

Romstasjonen er bygget for å kunne fly i noen måneder uten å korrigere banen sin, noe som betyr at astronautene kan få mer tid til å finne problemet selv om de til slutt kan bli tvunget til å forlate milliardinstallasjonen.

NASA har tidligere opplyst til nyhetsbyrået AP at ingeniører undersøkte hvorvidt en feil i strømforsyningen inn til russisk side av stasjonen hadde ført til datafeil.

Samtidig med den potensielt dramatiske situasjonen med hoveddatamaskinen, holder to amerikanske astronauter på med å reparere et temperaturregulerende lag på utsiden som ble skrelt tilbake da romfergen Atlantis skulle dra fra stasjonen.

Dagbladet.no kommer med mer.

Foto: NASA
Foto: NASA Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer