- Fatal feilvurdering av vindu

Toska studerte Nokas-fasaden i dagevis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER (Dagbladet.no): I mange dager ruslet David Toska rundt på Domkirkeplassen og studerte Nokas-fasaden.

- Plutselig så jeg ei hel bokhylle med minibank-kassetter i tredje etasje. Det var fascinerende å se på, sa David Toska i sin forklaring i Stavanger tingrett i formiddag.

Han kunne stå i et par timer hver dag med ryggen mot Domkirken og følge med på aktiviteten i Nokas-bygget.

- Hele fasaden var jo av glass. Jeg ville finne ut hvor hvelvet var. Kanskje ville det være mulig å bore seg inn i Nokas-hvelvet fra et nabobygg, filosoferte Toska.

- En spesiell form for filosofering, kommenterte dommer Bjørnestad.

- Ja, det er nokså spesielt, medgikk Toska.

Inn i bakgården

Han oppdaget også at Nokas-bygget har vinduer på baksiden. Det var interessant. Han kunne se busker og greiner. Ergo var det en bakgård der.

- I noen dager gikk jeg rundt i nabobyggene og studerte. Jeg fant bakgården, og den måtte sjekkes ut nærmere, fortalte Toska.

Ei sein kveldsstund i januar 2004 klarer han å ta seg ubemerket inn i et av byggene. Han klatrer ned en etasje på utsiden av et bygg. Han tenkte litt på alarmer og kameraer, men konkluderte med at risikoen var liten for at slike systemer var i drift i bakgården.

- Da ville jo katter og fugler, kanskje til og med løvblad, utløse alarmen stadig vekk. Derfor var jeg nokså trygg, sa Toska.

Fikk sjokk

Fra bakgården kunne David Toska se rett inn i Nokas-hvelvet.

- Det var helt ekstraordinært, helt vanvittig. Det var et sjokk. Jeg måtte bearbeide inntrykkene, fortalte Toska.

Han gjorde seg mye flid med å studere vinduet i Nokas-bygget.

- Men der gjorde jeg en feilobservasjon som viste seg å bli skjebnesvanger. Jeg var helt sikker på at vinduet bare var en centimeter tjukt, et helt normalt kjøkkenvindu. Seinere har jeg hørt fra en fengselsbetjent at et sikkerhetsvindu har et innebygd synsbedrag for å skape det inntrykk at det bare er en centimeter tjukt, sa Toska.

Under selve ranet viste det seg at vinduet var av en helt annen beskaffenhet enn Toska fikk inntrykk av under sin befaring. Toska måtte pepre vinduet med maskingevær før det omsider ga etter, dette forsinket ranet dramatisk.

Å knuse vinduet var lettere enn å bryte kjeks, hadde Toska lovt de andre ranerne, det viste seg altså å bli mye vanskeligere.

FORKLARER SEG: David Toska har inntatt vitneboksen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer