Fatal misforståelse sprengte det norske skipet og tok livet av tusener av mennesker

2400 tonn eksplosiver skulle brukes på slagmarken under første verdenskrig.

KATASTROFE: Eksplosjonen førte til at halve byen ble jevnet med jorda. Foto: The Granger collection / NTB scanpix
KATASTROFE: Eksplosjonen førte til at halve byen ble jevnet med jorda. Foto: The Granger collection / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BERLIN (Dagbladet): Det var egentlig en forhåndsprogrammert katastrofe som den 6. desember 1917 fant sted i den trange innseilinga til den kanadiske havnebyen Halifax.

Losene misforsto hverandre, og selv om de desperat forsøkte å hindre sammenstøtet, slo bakdelen på nordmannen et hull i siden på franskmannen. Normalt ikke mye å mase med, men franske Mont Blanc var smekk full av ulike eksplosiver som var ment for 1. verdenskrigs europeiske slagmarker. Nå dryppet giftige kjemikalier ut av tønnene på dekk, og kapteinen ga ordre om hurtig evakuering. Jernplatene hadde under sammenstøtet gnisset mot hverandre og det oppsto gnister, som antente pikrinsyren om bord på Mont Blanc. Flammene nådde benzendampen og snart sto alt i lys lue.

Du kan nå betale med

PRØV PLUSS FOR 1 KR

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer.PRØV PLUSS

1 UKE

1 kr

(Fornyes til 55,-/uke)

1 MÅNED

99 kr

(Fornyes til 99,-/måned)

3 MÅNEDER

249 kr

(Fornyes til 249,-/3måneder)

    Alle abonnement fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden . Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer