Fatalt for FN

Verdensorganisasjonen står overfor pest eller kolera, den kan bli presset ut i angrepskrig eller bli spilt ut over sidelinja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Noe illevarslende hefter ved den lille gangen inn til sikkerhetsrådsalen i FN-bygningen. Når krig og konflikt truer, er det der verdens statsmenn uttaler seg, og det er der vi pressefolk klumper oss sammen for å høre på dem.

Mye mer illevarslende er det om dette internasjonale fokuspunktet blir helt uviktig. Om ingen gidder å møte opp, for det er ikke i FN det skjer.

FNs AUTORITET kan være endret når denne uka er over. Den 58 år gamle verdensorganisasjonen står overfor to ødeleggende scenarier. Dersom USA i morgen ikke får sine ni stemmer for resolusjonen som begrunner krig med Irak, kan krigen være i gang i løpet av et par dager. President George W. Bush har klart sagt at USA vil avvæpne Irak med eller uten FN. I åpen konflikt med Sikkerhetsrådet er det ingen grunn til å vente med angrepet på Irak. Da har verdens eneste supermakt pekt nese av FN og tatt seg til rette på egen hånd. FN sitter igjen som den virkelig avvæpnede.

Skulle USA klare å presse til seg ni stemmer og ingen veto, er ikke situasjonen stort bedre. FN vil da framstå som et skalkeskjul for en krig nesten hele verden er imot. Verst av alt, en angrepskrig som et av medlemslandene har valgt å føre. En amerikansk/britisk krig basert på FN-støtte fra Guinea, Kamerun, Angola og Bulgaria vil dessuten få et tragikomikkens skjær over seg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer