Fatalt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den noe anonyme ingeniøren Arild Lund blir funnet død hjemme. Selvmord eller drap? Førstebetjent Jack Dam holder en knapp på det siste.

Etterforskningen intensiveres da det viser seg at Lund etterlot seg en større formue til barndomsvennen Knut Henk. En formue som neppe kan være tjent på ærlig vis. Lund var involvert i lysskye forretninger med to andre barndomsvenner, og da en av dem også blir funnet drept, begynner Dam å nøste i tråder som går tilbake til anen verdenskrig. Samtidig leter Henk febrilsk etter Lunds formue.

Enkelt kvinnesyn

I bunnen av «For riket er ditt» ligger en tett og fin intrige. Men dessverre er romanen så tung av slappe metaforer og klossete formuleringer at all framdrift opphører. Alle personene forblir endimensjonale pappfigurer som forfatteren på kløktig vis flytter rundt i spillet, men som det er vanskelig å oppdrive noen interesse for. Spesielt gjelder dette kvinnene. Enten er de magre maratonskrotter ellerveldreide forførerinner, og når Jørgensen skal beskrive denne kvinnelige ynden, blir det bare pinlig.

«Øynene var dypt fiolette, som oliven, plassert på hver sin side av en liten fregnekoloni ved neseroten. Men blikkfanget i dette vakre kvinneansiktet var likevel munnen, den minnet om en frisk aprikos, klemt litt sammen av de runde kinnene, det så ut som hun sugde på et bringebær-drops.»

Krim eller salatoppskrift?

Eller hva med Dams filosofiske utlegninger om kjærlighetens vesen: «Hvorfor hadde han ikke blunket tilbake? I det avgjørende øyeblikket. Ikke denne gangen heller. Han blunket aldri! Lot dem bare seile forbi, den ene kvinnen etter den andre, i små barkebåter nedover elva, rett foran føttene hans, enda de vinket og hoiet, noen løftet til og med på skjørtet, mens han sto som boltet til elvebredden med avsvidd antenneplugg.» Barkebåter? Antenneplugg?

Med et så stramt og fint plot hadde Jørgensen fortjent å møte mer motstand fra forlaget slik at skadevirkningene av de puerile språkutskeielsene ikke hadde blitt fatale.