Faten (20) talte ekstremistene midt imot foran tusenvis av mennesker

Er Faten Mahdi Al Hussaini «Årets navn»?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mandag 25. august ble plutselig livet til da 19 år gamle Faten Mahdi Al Hussaini snudd på hodet.

- Det har vært er uvanlig år for meg, mye stress og masse å gjøre. Har aldri tenkt meg at jeg kan noen gang leve i et år som er så spennende som det har vært, skriver Faten til Dagbladet via Facebook mens hun er på reise i Irak.

Fra å være en ukjent jente som tok opp videregående-fag som privatist, ble Faten på dagen en folketaler som mobiliserte 5000 mennesker til demonstasjonstog mot Den islamske stat (IS) og Profetens Ummah, og som selv talte ekstremistene midt i mot fra Løvetrappa.

Nå er Faten én av ti kandidater som kan stikke av med prisen «Årets navn», som Dagbladet kårer sammen med dere lesere.

Gi din stemme til den du mener har inspirert og engasjert deg i stemmeboksen i artikkelen!

Markert seg Jenta fra Tveita i Oslo og Kerbala i Irak ble 20 år tidligere i desember, og har i løpet av 2014 markert seg ordentlig i norsk offentlighet.

- Det betyr mye for meg å blr nominert til «Årets navn». Det vil si at noen virkelig tror på mitt budskap og støtter det, og det gjør meg glad og motivert til å fortsette mitt arbeid videre, skriver hun.

Norsk-irakeren ble kalt både et «skittent menneske» og «horeunge» allerede før demonstrasjonen. Budskapet i demonstrasjonen som samlet religiøse ledere og partiledere var imidlertid klart: IS ikke representerer islam, og den norske gruppa Profetens ummah representerer ikke norske muslimer.

Trusler Hun fikk trusler fra muslimer og islamofober etter den flammende appellen hun holdt til de mange tusen frammøtte på Eidsvoll plass, men hun var ikke redd:

- Kan vi være redde når vi sier sannheten? Vi er pliktet til å stå opp. Hvis vi er stille når våre brødre og søstre lider i Irak ... Vi bor i fredelige Norge og har ikke noe å være redde for. Våre stemmer må brukes. De blir drept, torturert og voldtatt, sa hun til Dagbladet tidligere i år.

En annen som gikk hardt ut mot Faten var Hege Storhaug i Human Rights Service, som mente 20-åringen «beveger seg blant ekstreme krefter som har snudd ryggen til et sekulært demokrati».

Hun avviste kritikken som fordommer, men tok selvkritikk på Facebook og innrømmet at hun som 19-åring hadde gjort noen feil.

Forbannet over skoleangrep - Jeg har blitt angrepet som person flere ganger etter all oppmersomheten jeg fikk, fra forskjellige type mennesker. Folk jeg aldri trodde ville angripe meg gjorde det, og folk jeg aldri trodde ville støtte meg, gjorde det, skriver Faten.

Da Dagbladet snakker med Faten, er hun på reise i Irak. Dagen før skjedde det blodige Taliban-angrepet mot Public Army School i Peshawar i Pakistan, der 132 barn og 12 ansatte mistet livet.

- Jeg er forbannet, sint, trist og opprørt over angrepet. Dette viser for feige disse menneskene er og hvor redde de er for en framtid bygd opp av velutdannede ungdommer. Hvis vi ikke tar tak i det, vil dette skje hvert eneste sted i verden. Framtida vår ligger ikke bare hos våre egne, men i hvert eneste barn der ute, og vårt ansvar er å beskytte deres og vår framtid, skriver hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer