Fathia (25) får ikke komme tilbake til Norge

Bor nå på gaten i Italia med sin seks år gamle sønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Utlendingsnemnda bestemte torsdag kveld at utsendte Fathia Omar (25) ikke får komme tilbake til Norge. De henviser til hennes asylstatus i Italia og mener hun kan få helsehjelp der.

Forrige uke ble den somaliske kvinnen og hennes seks år gamle sønn Munir sendt tilbake til Italia, hvor hun har bodd på gata siden. Omar ble kastet ut av Norge i henhold til Dublin-konvensjonen, som sier at asylsøkere skal behandles i det europeiske landet de først kommer til. Utlendingsnemnda (UNE) har avvist en anmodning om å se på Omars sak på nytt fordi hun allerede har fått internasjonal beskyttelse i Italia.

Voldtatt og mishandlet

Fathia Omar har vært gjennom en omfattende operasjon i Norge grunnet skader hun har fått etter voldtekt og mishandling i hjemlandet, ifølge TV 2. Legen hennes, Ulf Hørlyk, dro mandag til Genova for å se til sin pasient.

- Fathia er den pasienten jeg har møtt som har vært mest mishandlet av alle. Hun er torturert, voldtatt mellom 80 og 100 ganger over en periode på 20 dager. Hun er mishandlet til psykisk sykdom, fortalte Hørlyk til fjernsynskanalen da han reiste.

UNE sier kvinnen tidligere har fått behandling for fysiske og psykiske plager i Italia og at hun oppga å ikke ha slike problemer da hun søkte om asyl i Norge.

- Gift per telefon

Derimot påpeker UNE-direktør Terje Sjeggestad at Omars søknad om asyl i Norge var begrunnet med økonomiske problemer og manglende skoletilbud til sønnen i Italia. I tillegg skal hun i Italia ha oppgitt at hun er fra Eritrea, mens hun i den norske søknaden oppgir Somalia som hjemland.

Norske myndigheter anerkjenner heller ikke Omars ekteskap med Sabriye Omar i Bergen.

- Dette er inngått over telefon via stedfortredere i Somalias hovedstad Mogadishu mens de to befant seg i hvert sitt europeiske land, sier Sjeggestad.

- Svært skuffet

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) har gitt juridiske råd til kvinnens ektemann i Bergen og har derfor god kjennskap til saken. Konstituert leder Sylo Taraku er svært kritisk til UNEs vedtak.

- Vi er skuffet over dette fordi det som haster nå, det som gjelder nå, er å få henne tilbake slik at hun kan fullføre behandlingen sin. Her har italienske myndigheter sviktet, og Norge må ta et midlertidig ansvar fram til man finner ut hvem som skal ta vare på henne, sier han til Aftenposten.no.

Han gjør det klart at i henhold til Dublin-konvensjonen skal man ikke sende tilbake noen som er i en sårbar situasjon. Han mener også at Italia er et utrygt reisemål for 25-åringen. UNE burde vært mer opptatt av det menneskelige aspektet enn ved de byråkratiske fremgangsmåtene, mener NOAS-sjefen.

Appellerte til Storberget

Sist fredag sendte Bergen kommune brev til justisminister Knut Storberget (Ap) der de ba ham gripe inn og sørge for at Fathia Omar kunne komme tilbake til Norge. Storberget avviste at han ville gripe inn, men sa tirsdag denne uken at han var glad UNE ville se på saken på nytt.

- Vi sitter ikke i Justisdepartementet og behandler disse sakene. Det er det Utlendingsdirektoratet og UNE som gjør. Jeg synes det er betryggende at de vil se på det på nytt, sa statsråden.

Storberget har så langt ikke kommentert det ferske avslaget hos UNE, og kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen i Justisdepartementet sier til NTB at de ikke kommenterer enkeltsaker. (NTB)