Fatima (18) banket opp av ektepar

Ble kalt hore før hun ble sparket og slått.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg tror kanskje de ble provosert av hvordan jeg går kledd og at jeg ikke bruker slør, sier den 18-årige jenta.

Hun vil ikke stå fram med sitt eget navn, men vi kaller henne Fatima.

Fatima er opprinnelig kurder og født muslim, men kler seg som norske 18-åringer flest.

Feiret eksamen med shopping

Klokka var litt over seks på ettermiddagen, og «Fatima» og to venninner hadde reist inn til Oslo for å feire at siste eksamen var over. Da de var på vei fra Karl Johan til Oslo City for å se etter ei bukse, oppdaget de at en pakistansk mann i 30-årene fulgte etter dem.

Mannen ble stadig mer nærgående, og blandet seg inn i jentenes samtale.

- Vi ba ham slutte å plage oss, men han ville ikke gi seg. Til slutt ba jeg ham dra til helvete. Da ble han rasende, forteller Fatima.

Mannen svarte med å knytte neven mot henne og si: «Hold kjeft, eller så slår jeg deg». Da Fatima svarte tilbake sa mannen: «Hva hvis jeg kaster deg mot veggen, da dør du.»

- Flere ganger kalte han meg hore og masse dritt. Da begynte vi å bli litt redde. Plutselig kom det ei dame løpende mot oss og ropte: «Ingen banner til mannen min», forteller Fatima.

Fatima (18) banket opp av ektepar

Sparket i magen

Mens mannen holdt henne i håret og dro henne ned, begynte kvinnen å slå og sparke. Til slutt ble Fatima liggende på bakken i den store trappa opp mot Oslo S mens den pakistanske kvinnen slo løs mot magen hennes.

Resultatet ble lettere sjokk og en indre blødning i nyrene.

- Det hele gikk utrolig fort. Enda det var masse folk rundt var det ingen voksne som grep inn, bare to ungjenter. Da kvinnen forsvant løp jeg etter henne, jeg ble kjempesint, og spurte hvorfor hun banket opp venninna mi.

- Da slo hun til meg også, og kalte meg hore og sa hun hadde sett meg i Skippergata der jeg solgte meg for 500 kroner, forteller Fatimas venninne Chi.

Bekrefter anmeldtelse

Chi ringte selv politiet, som kom ganske raskt til stedet etter et par vektere. Politiførstebetjent Lars Asheim ved Oslo politkammer bekrefter at en navngitt kvinne er mistenkt i saken.

- Vi har mottatt anmeldelse for legemsfornærmelse, og vil etterforske saken så snart vi har ressurser. Kvinnen vil da bli avhørt av politiet, sier Asheim til Dagbladet.no.

- Paret gikk bare bort fra oss som om ingenting hadde skjedd. Jeg ble så redd at jeg begynte å skjelve, og jeg husker ikke så mye etterpå, sier Fatima.

LAR SEG IKKE SKREMME: Fatima (det er ikke hennes egentlige navn) og venninna Chi (t.v.) ble banket opp rett utenfor Oslo S klokka seks en ettermiddag. Fatima mener det pakistanske paret ble provosert fordi hun ikke går tildekket. Foto: Bjørn Langsem
LAR SEG IKKE SKREMME: Fatima (det er ikke hennes egentlige navn) og venninna Chi (t.v.) ble banket opp rett utenfor Oslo S klokka seks en ettermiddag. Fatima mener det pakistanske paret ble provosert fordi hun ikke går tildekket. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Av frykt for hevnreaksjoner fra ekstreme muslimer vil ikke Fatima og venninnen stå fram med navn eller bilde. De husker godt hva som skjedde med Kadra tidligere i vår.

Kledd i sommerkjole

- Det var en varm dag, og jeg hadde på meg kjole. Og selv om jeg er iransk så går jeg ikke med slør eller dekker meg til. Jeg tror kanskje de reagerte på det, sier Fatima.

Hun hadde en helt vanlig, kortermet, knekort grønn kjole på seg.

Fatima og familien er kurdiske flyktninger fra Iran, og selv om de er født muslimer praktiserer de ikke religionen. Det provoserer mange andre muslimer.

- Jeg vil gå kledd som jeg vil og oppføre meg som jeg vil. Selv om jeg ble redd, så nekter jeg å la ekstreme muslimer bestemme hvordan jeg skal være, sier Fatima bestemt.

Hun har bodd i Norge mesteparten av sitt liv, etter noen år i Irak dit familien flyktet først. Begge foreldrene var politisk aktive i det kurdiske kommunistpartiet, og har sittet fengslet i hjemlandet. Familien slåss blant annet for et friere kvinnesyn i muslimske land, og i dag går både Fatima, moren og søsteren kledd i vanlige norske klær.

I Iran måtte Fatimas mor bære hijab og gå tildekket. Det må også de fleste muslimske venninnene til Fatima i Norge.

Uten ære

- Mange reagerer på at jeg får lov til å ha norsk kjæreste og gå uten slør. En gutt jeg kjenner sa en gang at hvis jeg hadde vært søsteren hans hadde han drept meg. Da svarte jeg at jeg er heldigvis ikke søsteren din, og jeg har mine egne grenser, sier Fatima.

Også Fatimas brødre har fått kjeft fordi de ikke passer på søstrene sine og familiens ære. Ungdommene forteller at de merker forskjellen fra Nord-Norge, der de bodde før, og østlandet der andelen muslimske innvandrere er mye større.

- Svært mange oppfører seg som de fortsatt skulle vært hjemme i Kabul eller Teheran. Jeg tror over 90 prosent av de muslimske jentene som er i Norge må underkaste seg mennene og leve etter deres ordre. Mange jenter blir behandlet som slaver, og etter islam har ikke kvinner en egen frihet, sier Fatimas bror Erfan.

Etterlyser en debatt

Han er fullt klar over at han stikker hendene inn i et religiøst og politisk vepsebol når han kritiserer kvinnesynet i Islam, men mener det er på høy tid at man tør å diskutere temaet.

- I Norge er integreringspolitikken totalt feilslått. Vi er nødt å stille krav til de som kommer hit, i dag er vi altfor snille. Vi tør nesten ikke kritisere muslimene. Selv om jeg politisk tilhører ytterste venstrefløy, så er jeg enig i en del ting Carl I. Hagen sier om integrering. Vi er nødt å stille krav til de som kommer til Norge, sier Erfan.

Han mener politikerne og regjeringa må ta mesteparten av skylda, men at også media er for feige.

- Se hva som skjedde da Kadra ble slått ned etter å ha kritisert koranens kvinnesyn. Men ingen turte å ta debatten etterpå, sier Erfan.

Han mener Oslo i dag er en tikkende bombe.

Kalt hore før

Fatima har opplevd både misunnelse og forakt fordi hun får lov å gå på fest og gå kledd som hun vil.

- I et kurdisk bryllup en gang ble mamma bedt om å sende oss hjem for å skifte fordi søsteren min og jeg kom i lette kjoler. Jeg har også blitt kalt hore før. Men jeg har aldri opplevd å bli slått ned fordi jeg er den jeg er. Det er klart jeg blir redd, men jeg vil ikke forandre meg, sier Fatima.

Hun har fortsatt vondt i siden, og på brystet har hun kloremerker etter at den pakistanske kvinnen angrep. Venninna Chi har et stygt klor på kinnet. Begge har anmeldt ekteparet for vold, og Chi var i politiavhør på torsdag. De to jentene som prøvde å hjelpe dem er også avhørt av politiet.

- Jeg har ikke vært i stand til å bli avhørt, men politiet sa de skulle anmelde saken for meg, sier Fatima.

Hun kommer til å tenke seg om før hun drar inn til Oslo igjen, og foreldrene er også skeptisk til at hun skal dra inn til byen så ofte.

Men Fatima vil forbeholde seg retten til å gå med sommerkjole når sola skinner, og la de mørke krøllene danse fritt rundt fjeset. Uten å få bank.

- Selv om jeg har bodd mest i Norge ser jeg fortsatt på meg selv som iransk. Eller iransk-kurdisk-norsk, sier Fatima.

Og det vil hun fortsette å være.

<B>KLOR: Fatima har klor på brystet etter angrepet. Hun har fortsatt vondt i nyrene etter en indre blødning.
BLE SLÅTT TIL:</B> Da Fatimas venninne forsøkte å gripe inn ble hun selv slått og klort av den samme kvinnen.