Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fatima (2) reddet av sin døde mor

ALGER (Dagbladet): To år gamle Fatima smiler forsiktig på barnehjemmet i Alger. Den lille jenta ble reddet av sin døde mor da terroristene kom til byen. Moren og faren ble skutt, men moren falt over henne og skjulte den lille for terroristenes geværkuler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sikkerhetsstyrkene fant henne uskadd under liket av moren etter en massakre i Fontaynefrayche-forstaden til Alger i april i fjor.

- Hun var innesluttet og trist og gråt mye da hun kom, sier hennes navnesøster, barnelege og psykolog Fatima- Zohra Karadja, til Dagbladet.
- Men alt et mulig med barn. Det ene øyeblikket tror du de skal dø. I neste øyeblikk får de livsgnisten tilbake.

Besteforeldrene hadde hørt at Fatima hadde overlevd og begynte å lete. I juni fant de henne på dette barnehjemmet.

Bestefar!

Da hun endelig så bestefar sto hun et øyeblikk som naglet til gulvet i sjokk. Det var som om hun så noe helt uvirkelig. Så kastet hun seg i armene hans med en et hyl, og bestefar selv kunne knapt holde henne slik han rystet av gråt.

Ni måneder etter massakren leker Fatima som en hvilken som helst unge på to år. Hun vinker høflig når vi går. Det lille arret over øyet har ikke noe med terror å gjøre. Hun bare ramlet og slo seg mens hun lekte i går.

Barnehjemmet ligger i det gamle presidentpalasset på en høyde med utsikt over hovedstaden Alger.

- At vi fikk overta dette vakre huset er trolig et forsøk på å på å skjule dårlig samvittighet, sier barnelege Fatima-Zhora Karadja.
Hjemmet tar seg av foreldreløse og etterlatte barn, som det som blir stadig flere av i Algerie. Spesielt tar de seg av foreldreløse ofre for terroren.

Frykter hatet

- Psykiske traumer synes kanskje ikke med en gang, men de kan komme for fullt etterpå. Hatet kan komme til å overskygge alt annet. Hvis barna vokser opp med denne knuten inni seg, kan det føre til psykisk sammenbrudd som vil berøre hele samfunnet. Alt er ikke over selv og terrorismen blir utryddet, sier hun.

Barna er Algeries framtid. Over halvparten av landets befolkning er under 20 år.

- Her vokser ungene våre opp med terror hver eneste dag. De ønsker seg kalashnikov til jul, og snakker om å drepe pappas fiender med kniv, sier drosjesjåføren som kjører oss til barnehjemmet.

Maktesløse

Storfamiliene tar seg som oftes av de overlevdende barna, men har ofte dårlig råd.

- Tenk på en bestemor som plutselig skal forsørge fem små på en liten pensjon. Vi arbeider for å få innført en egen pensjon for hvert eneste barneoffer. I tillegg ber vi samfunnet om å stille som faddere for de ulykkelige foreldreløse, sier barnelegen.

Barna prater og tegner seg gjennom behandlingen på hjemmet. Legen holder fram en barnetegning som setter skrekk i oss. Den viser en islamist med kniv i den handa og et bloddryppende hode i den andre.

- Terrorens barneofre må lære at ikke alle voksne utenfor familien er fiender, sier Fatima-Zohra Faradja stille.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!