Fatma ble Stoltenbergs første nederlag

Jens Stoltenberg opplevde i går sitt første nederlag som statsminister da Fatma Jynge måtte gå av på grunn av byggeskandalene. Norges første fargede statssekretær fikk bare åtte dager i jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ja, jeg vil gjerne ha med innvandrere også i regjeringen, sa Jens Stoltenberg til Dagbladet tidligere i år. Det er derfor sannsynlig at Stoltenberg var sentral i utvelgelsen av Fatma Jynge som statssekretær. Hun ble dessuten utnevnt allerede samme dag som regjeringen tiltrådte.

- Ikke hyggelig

- Dette er ikke hyggelig for noen uansett hvem det måtte være, sa kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad til Dagbladet like etter at hun i går kveld sendte ut pressemeldingen om Jynges avgang.

Jynge selv vil ikke legge vekt på sin innvandrerbakgrunn.

- Jeg er jo gjennomsnitt av det norske samfunn, vil jeg tro. Jeg er veldig norsk. Jeg er den som har vært betrodd rikets sikkerhet. Jeg er sikkerhetsklarert for topp hemmelig, har representert Norge i de mest framstående militære akademier. Jeg er ikke typisk innvandrer selv om jeg er brun i huden, sa Jynge til NRK Ukeslutt i går.

Avskjed i nåde

Da hadde Brustad i løpet av ettermiddagen vært i hyppig kontakt med Jynge, og i samråd med statsminister Jens Stoltenberg tok hun avgjørelsen like over klokka 20.

Fatma Jynge vil bli meddelt avskjed i nåde i statsråd førstkommende fredag.

Hennes siste dag som statssekretær startet med at VG på førstesiden avslørte nye brudd på bygningsloven. Så stilte hun opp i NRK Ukeslutt og forsvarte seg iherdig mot Ap-politikeren Aslam Ahsan som mente hun burde trekke seg.

- Jeg, som norsk kvinne, har tenkt å stå på mine rettigheter... Vi kan da ikke ha det slik i Norge at politikere skal være helt prektige, sa Jynge.

Sylvia Brustad skal ha ringt Jynge like etter sending og gitt henne munnkurv.

Hun ville ikke snakke mer om saken, og i stedet sendte sønnen og datteren ut en pressemelding der de hevder at det er de som er ansvarlige for ombyggingene av eiendommene som Fatma Jynge er kritisert for.

Men utpå ettermiddagen ble presset for stort, og Jynge ble tvunget til å gå av.

- Vi var nødt til å ta en vurdering av totalsituasjonen etter at det ble stilt spørsmål ved Jynge som ved siden av meg har ansvaret for boligpolitikken i landet. Konklusjonen ble at hun i samråd med meg valgte å trekke seg, sa Sylvia Brustad til Dagbladet i går kveld.

Jens på klassefest

Jens Stoltenberg var på opptak av Dan Børge Akerøs show «Den store klassefesten», hvor han og gymnasklassen kjempet mot Kristin Halvorsen og hennes klasse da avgangen ble kunngjort. Etter sending fant han seg et privat rom hvor han ringte kommunalminister Sylvia Brustad for å drøfte avgangen. Etterpå kommenterte han Jynges avskjed slik:

- Jeg kjenner denne konkrete saken først og fremst gjennom media, så jeg vil ikke si så mye konkret om akkurat det, men det er klart at det ville blitt vanskelig for Fatma Jynge å fortsette som statssekretær med den nødvendige tillit og autoritet etter dette.

Ikke sjekket

- Betyr dette at dere ikke sjekket Jynges bakgrunn godt nok før hun ble statssekretær?

- Vi har ikke noe apparat som kan sjekke bakgrunnen til folk i forbindelse med et regjeringsskifte. Dette bygger på tillit. Vi fikk positive tilbakemeldinger på Fatma Jynge fra flere prosjekter hun har vært tilknyttet og jeg er sikker på at hun håndterte disse sakene på en grundig måte, sa Stoltenberg.

Regjeringen Stoltenberg opplever nå en liknende, om enn mindre alvorlig, situasjon som det Thorbjørn Jagland fikk i fanget en måned etter at han ble statsminister i 1997. Da måtte Terje Rød-Larsen trekke seg som planleggingsminister etter at den såkalte Fideco-saken ble kjent.