Fått beskjed om å holde munn

De 13 forfatterkollegene til jukseforsker Jon Sudbø er bedt om å ti stille.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mange spør seg hvordan 13 velutdannede personer ikke oppdaget noe galt rundt Jon Sundbøs såkalte forskningsresulatater som ble publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet.

Tause

Når media nå begynner å spørre medforfatterne om hva de visste og hva slags kontroll de foretok, er ikke medforfatterne særlige snakkesalige.

Årsaken er at Rikshospitalet-Radiumhospitalet har bedt medforfatterne om å holde tett om hva de vet, spesielt om journalister spør.

- Jeg har fått munnkurv og kan ikke snakke med deg, sier en medforfatter til TV 2 Nettavisen.

Forfatteren ber både nettpublikasjonen og Aftenposten om å snakke med sykehusledelsen om de lurer på noe. De svarer at de ikke har gitt noen direkte munnkurv, men at man ønsker en sentralstyrt informasjonsstrøm.

Lege Jon Mork velger å kommentere sin rolle til Aftenposten i dag.

- Tanken på at man blir invitert inn i et forskningsprosjektsom bygger på falsk grunnlag, er helt absurd, det er fryktelig, sier Mork.

Han har ansett Sudbø som en rederlig og anerkjent kollega, og har ikke hatt noen grunn til å tvile på prosjektene.

Historisk juks

The Lancet har også måtte tåle kritikk etter at de publiserte en artikkel som Jon Sudbø skrev om munnhulekreft. Dagbladet avslørte i helgen at 454 av pasientene i undersøkelsen som lå til grunn for artikkelen, var fiktive personer med lik fødselsdato.

The Lancet gjorde hva de kunne for å sjekke Sudbøs forskning, men hevder de ble lurt.

- Dette er den største svindelen fra en forsker verden noen gang har sett, sier redaktør Richard Horton i The Lancet til Aftenposten.

Nylig ble en kloningsforsker i Sør Korea avslørt som bløffmaker, men Horton mener det den norske medisineren har gjort er enda verre.