- Fatter ikke at det er mulig

Sikkerhetseksperter mener informasjon fra den åpne nødsentralen kunne blitt misbrukt av terrorister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Hvis det er tilfelle at sikkerhetssystemene ligger åpne, med oversikt over ressurser og hvordan disse disponeres, vil du få veldig god informasjon hvis du skulle tenke deg å planlegge et terrorangrep eller rett og slett gjøre et innbrudd, sier Odd Einar Olsen til Dagbladet.

Han er professor i krisehåndtering og samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger, og blir rystet når Dagbladet beskriver hva slags informasjon som lå åpent tilgjengelig i databasen tilhørende Midtre Hålogaland 110-sentral.

Brukernavn og passord Her fantes både beredskapsplaner og informasjon om flyplassikkerhet, brannberedskapen i 23 nordlandskommuner, detaljerte opplysninger om alle ressurser brannvesenet disponerer og interne brukernavn og passord på ulike systemer.

- Slik skal det ikke være. Denne type informasjon skal på ingen måte være offentlig, sier brannsjef Rolf Søtorp ved Salten brann, som i sommer overtok driften av nødsentralen og innholdet i databasen.

- Dette er egentlig å kle seg helt naken i forhold til folk som har onde hensikter. Jeg fatter ikke at det er mulig at dette har ligget helt åpent. Jeg liker ikke overdrevent hemmelighold i sikkerhetens navn, men et eller annet sted går grensen, sier professor Odd Einar Olsen.

- Beredskapsplaner, eller detaljerte oversikter over hvor man for eksempel lagrer farlige kjemikalier må selvsagt deles med etater og personer som skal håndtere en kritisk situasjon, men ikke med hele verden, legger han til.

- Kunne blitt farlig Olsen reagerer også på at det var mulig å manipulere informasjon i databasen.

- Dette kunne jo ha blitt ganske farlig i en kritisk situasjon, sier han.

- I tillegg kan man se for seg at denne informasjonen kan gå utover sikkerheten til enkeltpersoner.

Sikkerhetsforsker Peter Burgess ved fredsforskningsinstituttet PRIO mener også tilgjengeligheten av personopplysningene som lå ute kan ha svekket personvernet.

- I tillegg er det åpenbart uheldig at beredskapsplaner, som blant annet er på plass for å forhindre terror, ligger åpent. Da kan ondsinnede komme disse planene i forkjøpet, og dette svekker beredskapen, sier han.

- Uheldig Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) reagerer også på Dagbladets opplysninger.

UHELDIG: Sikkerhetsforsker Peter Burgess ved fredsforskningsinstituttet PRIO mener den åpne databasen kan ha svekket beredskapen. Foto: Privat
UHELDIG: Sikkerhetsforsker Peter Burgess ved fredsforskningsinstituttet PRIO mener den åpne databasen kan ha svekket beredskapen. Foto: Privat Vis mer

- Det er selvfølgelig uheldig dersom det ligger åpen tilgjengelig informasjon fra en nødetat på Internett hvis ikke alle skal ha tilgang til dette, skriver informasjonssjef Kjetil Berg Veire i NSM i en epost etter at Dagbladet har fortalt ham om den åpne databasen.

- Alt på nett ligger i utgangspunktet åpent med mindre man gjør mottiltak, tenker sikkerhet og verdi- og risikovurderer. Det er viktig at alle er klar over sårbarheter på nett og tetter sikkerhetshull.

Tips oss på nullctrl@dagbladet.no
Tips oss på nullctrl@dagbladet.no Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer