Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fattig- skolen

BJUGN (Dagbladet): I en grå betongkasse med ei stor parabolantenne over hovedinngangen, lever 180 elever sitt skoleliv i Bjugn. Fosen videregående skole er ikke akkurat vakker - den er rett og slett stygg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grå er også hverdagen til klasse 3b denne skoledagen. Det hjelper ikke at skolebygget er atskillig mer fargerikt innvendig, og at elevene har humør så det holder.

Engasjementet er labert i IT-timen. Data er artig, men kanskje ikke når tema er «Applikasjonsutforming med Visual Basic for Excel»? Det er liksom ikke Super- Mario.

- Er det sånn at det er ingen som skjønner noe her nå? spør lærer Rolf Egil Aune med et skjevt smil.

En av elevene får nettverk-error, og så er den timen over.

Bak jernteppet?

IT-lærer Aune er også inspektør ved skolen. Når han tar oss med på sitt kontor, får vi følelsen av å komme inn i de triste, nedslitte lokalene til byråkratiet i det gamle Øst-Europa.

- Vi kunne trengt noen nye møbler, innrømmer inspektøren, og unnskylder seg med at de prioriterer å bruke pengene på undervisning.

Fosen videregående skole sliter med trang økonomi. Det går spesielt ut over innkjøp av utstyr til realfagsavdelingen og musikklinja.

Dessuten har hovedbygget elendig inneluft, grunnet et ventilasjonsanlegg som ikke fungerer.

- Det er nød i den offentlige skolen i dag. Hvis dette fortsetter, får vi uheldige forskjeller i Skole-Norge, sier Aune.

2. verdenskrig

Klasse 3b samles til historietime. Lærer Bjørn Husby sitter på hjørnet av kateteret og hører de 25 elevene i leksa. Tema: 2. verdenskrig.

- Hitler va' jo egentlig ein toillpip, sier Vegar Bolsø Johannessen.

Han tilhører den halvdelen av klassen som viser stort engasjement i timen. Den andre halvdelen sier ikke et ord.

Elevene opplever skolen de går på som fattig og byråkratisk, men miljøet synes de er veldig bra.

- Det er noe av fordelen ved å gå på en liten skole. Alle elevene kjenner hverandre, og det blir god kontakt mellom elever og lærere, sier Erik Hognes.

Så deles klassen. Noen går for å ha russisk, mens resten har matematikk. Det er to timer igjen av skoledagen, og stemningen er trøtt.

- Ja, det blir fryktelig kjedelig, advarer mattelærer Arne Nygård idet han slipper oss inn i klasserommet.

Vi skjønner hva han mener når han åpner timen med følgende replikk: «Da regner vi oppgaver de to timene her, for det er ikke mye å prate om.»

<B>FATTIGSKOLE:</B> Fosen videregående skole sliter med trange økonomi. Innelufta i hovedbygget er elendig. Øyvind Ramsø (f.v), Jostein Sudet, Ove Martin Grøntvedt og Vegard Bolsø Johannessen gjør sitt beste likevel.
STYGT BYGG:</B> I denne grå betongkassen holder Fosen videregående skole til.