Fattig og rik

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For en dag det vil være den dagen det legges fram et offentlig budsjett uten at de svakeste i samfunnet rammes. Uten at det tas en eneste krone fra dem som har minst. Uten at det tas noen kroner fra TT-ordninger. Uten at egenandeler økes. Uten at ungdomsklubber og eldresentre må nedlegges. Er det overhodet mulig for politikerne noen gang å legge fram forslag til budsjett med den minste vilje til fordeling av samfunnets goder? Neppe. År etter år er det mest iøynefallende ved budsjettene i både stat og kommune dette: Kutt overfor dem som sliter mest.

-  Sist i Oslo. Byrådet strammer til så det svir blant folk i Sagenes bygårder og rundt Groruds blokker. Vet han hva han gjør, finansbyråd André Støylen, når han legger på 10 kroner for hver tur under TT-ordningen? Vet han hvem det rammer? Hvor hardt denne 10-kroningen slår? Det som undrer oss, er hvordan slike forslag overhodet når fram? Det er som om det mangler en anstendighet. Samlet må en del av disse usosiale forslagene utgjøre småbeløp, og hadde det vært vilje, kan selvsagt tilsvarende beløp tas fra de rikeste uten at de merker eller registrerer det. Snart legges statsbudsjettet fram, og vi vil bli svært overrasket om vi ikke bak de velforberedte formuleringene også her vil se kutt for dem som fra før sliter mest.

-  Tilfellet ville at lista over de rikeste i landet ble offentliggjort bare et par dager etter at Byrådet i Oslo la fram budsjettforslaget. Kapitals liste viser at enorme summer er samlet på et lite antall menneskers hender her i landet. Noen av dem betaler ikke engang skatt. Og som et ekko av de styrende politikeres prioriteringer har også den rikeste blant de rike fått mer oppmerksomhet enn den fattigste blant de fattige i mediene. Framleggelsen av et offentlig budsjett og offentliggjørelsen av hvor rikdommen i landet er plassert, ble en illustrasjon på en fordelingspolitikk i full revers, og enda et bevis på hvordan vi kan komme til å ta fatt på et jubileumsår med større forskjell mellom fattig og rik enn på mange tiår.