Fattig ungdom føler seg upopulær

Hver tredje ungdom fra familier med dårlig råd føler seg upopulær, har færre venner og mobbes oftere enn andre, viser undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En tredel av ungdom fra fattige familier svarer at de føler seg upopulære og mer ensomme enn andre.

Hver femte blir mobbet minst en gang i uken. De har også sjeldnere faste venner og bestevenner enn ungdom fra familier med god økonomi, viser undersøkelsen fra NOVA som er gjengitt i siste nummer av Tidsskrift for ungdomsforskning.

Årsaken til at fattig ungdom føler seg lite populær har ikke noe å gjøre med at de ikke har råd til mobiltelefon og kule merkeklær, eller penger til annet personlig forbruk, skriver Aftenposten.

Forsker Mira Åboen Sletten ved NOVA tror familiens pengeforbruk til andre og større innkjøp, for eksempel fritidsutstyr, PC og ferieturer, veier tyngre enn daglig forbruk, og at dette kan være viktigere for hvordan ungdommene rangerer hverandre.

Samtidig kan fattig ungdom ha hatt det vanskelig i oppveksten på andre måter som gjør at de føler seg mer sosialt isolert.

- Undersøkelsen viser at de aller fleste unge i Norge lever under svært gode økonomiske forhold, sier Åboen Sletten. - Nettopp fordi velstanden er så utbredt, oppleves det sannsynligvis enda verre å bli utestengt på grunn av foreldrenes dårlige råd, sier hun.

(NTB)