Fattigdom og rammevilkår

NORAD har nylig lagt fram en «strategi mot år 2005». Det framgår av denne at NORADs sentrale oppgave er å bekjempe fattigdom. Det er en god og riktig målsetting for norsk bistand. Men er det mulig å arbeide effektivt for å et slikt mål uten å forholde seg bevisst og aktivt til internasjonale rammevilkår?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NORAD-strategien omtaler og forholder seg utelukkende til indre forhold i utviklingslandene og presenterer en strategi for utviklingssamarbeid i et tradisjonelt giver-mottaker-perspektiv. Dette er overraskende - både på bakgrunn av at vi idag har en utenriksledelse som i stor grad vektlegger en helhetlig tilnærming til utviklingspolitikken, og sett i lys av Stortingets siste grundige behandling av norsk sør-politikk, herunder bistandspolitikken.

Da Stortinget i 1996 behandlet den såkalte bistandsmeldingen (St.meld. nr.19, 1995-96), pekte et bredt flertall på at norsk bistandspolitikk må «sees i en bredere nord-sør-politisk sammenheng, særlig knyttet til internasjonale forhold som berører økonomi, gjeld og handel». Flertallet understreket at både ytre rammebetingelser og indre forhold i utviklingslandene idag er til hinder for effektiv fattigdomsbekjempelse.

Betydningen av disse «ytre rammevilkår» har knapt blitt mindre siden den gang. I en fersk rapport (Trade and Development Report 1999) fra FNs konferanse om handel og utvikling (UNCTAD) heter det bl.a. at «siden UNCTAD-sekretariatet gjorde sin første vurdering av globaliseringen i 1997-rapporten, har forholdene i utviklingslandene blitt drastisk forverret». Rapporten slår fast at «ulikheter og skjevheter i det globale systemet mot de fattige og underprivilegerte vedvarer uhindret» og peker på at «utøylet konkurranse, spesielt blant ulike, har aldri - i seg selv - ført til raskere vekst og delt velstand selv i dagens utviklede land, og det har iblant vært ødeleggende. Det er ingen grunn til å forvente et annet resultat i en globalisert verden». I internasjonale fora vinner de fattige landene sjelden fram når de forsøker å sette slike forhold på dagsorden. De pålegges å følge «internasjonale kjøreregler» til tross for at disse ofte gjør vondt verre for nettopp de fattigste. «Saken kjerne,» sa Sør-Afrikas visepresident (nå president) Thabo Mbeki på et møte i G77-gruppen av utviklingsland i Durban i fjor, «er imidlertid at alle disse (globaliserings-)prosessene har sitt utspring i nord, gjenspeiler nords økonomiske behov og utviklingsnivå, og derfor, naturligvis, tjener våre rike globale naboers behov».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer