Fattigdom største hinder mot fred

Fredsprisvinnere lister opp de ti største hindrene mot verdensfred.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Erkebiskop Desomnd Tutu og Dalai Lama er blant de ni tidligere fredsprisvinnerne som nå har gått sammen om å lage en liste de burde være eksperter på: De ti største hindringene mot fred på jord.

Biskop Tutu pekte spesielt på hvordan fattigdom setter stopper for fred, og han mener rike land ikke lenger kan ignorere konsekvensene av fattigdommen, skriver AP. Mens mennesker i Vesten har tilgang på svært god legehjelp, dør tusener av afrikanere daglig av AIDS fordi de mangler penger til medisiner.

Men fattigdom er langt fra den eneste grunnen til krig og ufred på jord. Rasisme, hat og ulik fordeling av naturressursene står også i veien for fred, mener de tidligere vinnerne av Nobels fredspris.

De ni er deltakere på den årlige konferansen PeaceJam, som i år går av stabelen denne helgen i Denver, USA.

FREDSPRISVINNERE: Biskop Desmond Tutu og Dalai Lama er blant ni tidligere fredsprisvinnere som nå har listet opp de ti største hindrene mot verdensfred. Foto: Scanpix
FREDSPRISVINNERE: Biskop Desmond Tutu og Dalai Lama er blant ni tidligere fredsprisvinnere som nå har listet opp de ti største hindrene mot verdensfred. Foto: Scanpix Vis mer