- Fattige barn rammes hardest av klimakrisen

Det neste tiåret vil 175 millioner barn rammes av naturkatastrofer hvert år.

RAMMES: Hjemløse indiske barn varmer sine hender over flammene en kald november-morgen i Srinagar. Foto: REUTERS/Danish Ismail/SCANPIX
RAMMES: Hjemløse indiske barn varmer sine hender over flammene en kald november-morgen i Srinagar. Foto: REUTERS/Danish Ismail/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Det neste tiåret vil 175 millioner barn rammes av naturkatastrofer hvert år. Likevel er ikke barn nevnt med ett ord i utkastet til klimaavtalen. Det bekymrer Redd Barna.

- Barn har ingen skyld i klimakrisen, men rammes likevel hardest. Klimaavtalen må inkludere barn for å sikre at de beskyttes mot klimaendringene, sier leder for nødhjelp i Den internasjonale Redd Barna-alliansen, Søren Pedersen, i en pressemelding.

Antallet naturkatastrofer har fordoblet seg siden 1980-tallet fra 200 til 400 per år. I dag anslås 45 millioner mennesker å sulte som følge av klimaendringene.

De alvorligste scenarioene anslår 550 millioner sultende mennesker i 2080 som følge av klimaendringene. De som vil rammes hardest, er barn i utviklingsland.

- Redd Barna mener at for å sikre at barns rettigheter blir innfridd, må tilpasningstiltak prioritere styrking av helsevesen, utdanning, matsikkerhet, katastrofeforebygging og sosial beskyttelse, sier Pedersen som drar til klimatoppmøtet i København mandag formiddag.

Organisasjonen har gitt konkrete innspill til forhandlingsteksten om klimatilpasning gjennom Norges forhandlingsdelegasjon.

(NTB)