- Fattige får det verre

Knusende kritikk av norsk hjelpeorganisasjon. Norske ansatte tjener opp til 750 kroner timen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bistandsorganisasjonen Norges Vel får knusende kritikk i en ny rapport.

- Vi ser en fare for at fattige bønder i Uganda som har investert i prosjektet kan tape sparepengene sine, heter det i en uavhengig evalueringsrapport som er laget på bestilling av Norad.

Rapporten konkluderer med at bistandsarbeidet har hatt liten effekt, og ikke tatt hensyn til målgruppens behov. I tillegg hevdes det at Norges Vel har hatt svært høye administrasjonskostnader, og at organisasjonen har valgt svake partnere.

Samtidig har Norges Vels egne ansatte hatt en timelønn på mellom 600 og 750 kroner timen på sine tjenestereiser.

Organisasjonen har mottatt nærmere 450 millioner kroner i offentlig støtte siden 1978.

Norad-direktør Poul Engberg-Pedersen varsler nå at rapporten vil få konsekvenser for Norads støtte til organisasjonen, melder Bistandsaktuelt.

- 30 prosent til administrasjon

Rapporten som kommer med den kraftige kritikken er laget av konsulentene Åsbjørn Skaaland og Jan Ludolph Andersen fra Nordic Consulting Group (NCG). Konsulentene har brukt fire prosjekter i Uganda som test-caser.

TOTAL SLAKT: Hjelpearbeidet som Norges Vel driver i blant annet Uganda får voldsom kritikk i en ny rapport. Arbeidet kan gjøre fattige enda fattigere, heter det blant annet. Foto: Riccardo Gangale/AP
TOTAL SLAKT: Hjelpearbeidet som Norges Vel driver i blant annet Uganda får voldsom kritikk i en ny rapport. Arbeidet kan gjøre fattige enda fattigere, heter det blant annet. Foto: Riccardo Gangale/AP Vis mer

De kommer med krass kritikk av organisasjonens administrasjonskostnader. De anslår de reelle utgiftene til å ligge på mellom 25 til 30 prosent av de totale kostnadene ved prosjektene.

Ifølge Norad skal det ikke brukes mer enn åtte prosent av tilskuddet til administrasjoneskostnader.

- Det er mange indikasjoner på at Norges Vels internasjonale avdeling (NVID) ikke har nådd målene om bærekraftig utvikling for målgruppen. De velger svake partnere og mangler kapasitet til å følge dem opp. De lærer ikke av feil, og vurderer ikke effekten av prosjektene før de går i gang med nye, heter det i rapporten.

I tillegg antydes det at prosjekter kan ha blitt startet mer ut fra Norges Vels behov for inntekter, enn ut fra behov hos målgruppen i utviklingslandene.

Tar selvkritikk

Norges Vel tar selvkritikk etter at innholdet i rapporten har blitt kjent.

- Vi er enige i mye av kritikken. Vi trenger å gjøre endringer i måten vi jobber på, sier leder i den internasjonale avdelingen til Norges Vel, Jan Borsheim, til Bistandsaktuelt.

Samtidig mener han rapporten går for langt i sin kritikk:

- De har ikke tilstrekkelig dekning for å stille spørsmålstegn ved organisasjonens evne til å skape bærekraftig utvikling, mener Borsheim.

En av Norges Vels partnere i Uganda, Uganda Co-operative Alliance (UCA), mener kritikken er unyansert:

- For meg virket det som Skaaland hadde bestemt seg for å finne negative ting allerede før de kom hit til Uganda, hevder Leonard Msemakweli, som er leder for UCA.

- Ikke levd opp til tilliten

- Det er lenge siden jeg har sett en rapport med så krass ordbruk. Kritikken er svært alvorlig, og vil få konsekvenser for samarbeidet mellom Norges Vel og Norad, sier Poul Engberg-Pedersen.

Mye tyder på at Norges Vel nå får støtten kraftig kuttet.

- Vi har mottatt en god redegjørelse som svar på rapporten. Men det er ikke vår oppgave å finansiere oganisasjonens omstilling, sier Norad-direktøren.

Norad har gitt organisasjonen 38 millioner kroner i 2005 (Norad: 25, UD:13), 41,2 millioner i 2004 og 39,4 millioner i 2003.

KAN TAPE SPAREPENGENE SINE: Fattige bønder i Uganda som har investert i Norges Vels prosjekt.
LAGET RAPPORTEN: Asbjørn Skaaland var en av medarbeiderne i Nordic Consulting Group som laget rapporten, på oppdrag fra Norad.
TAR SELVKRITIKK: leder for Norges Vels internasjonale avdeling, Jan Borsheim.
- VIL FÅ KONSEKVENSER: Det sier Norad-direktør Poul Engberg-Pedersen.