Fattige foran asfalt

- Høstens rødgrønne budsjett må prioritere de fattige. Veiene får vente, sier SVs Karin Andersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  De viktigste verdiutfordringene vi har er knyttet til fattigdom, integrering og miljø. Denne regjeringen skal huskes for innsatsen for de fattigste. Ikke for at vi asfalterte landet, slår Andersen fast.


Dermed er budsjettkampen mellom de rødgrønne i gang.

Senterpartiet har varslet at de vil ha mer penger til veiutbygging. Men lederen i arbeids- og sosialkomiteen, Karin Andersen (SV), slår fast at det neste års budsjett først og fremst må ha en klar fattigprofil. Det står om de rødgrønnes troverdighet.

-  Vei og jernbane er selvsagt viktig, men det er ikke veibygging som er det viktigste nå. Kampen mot fattigdom og satsing på miljø er mye viktigere. Vi fikk veldig lite tid på det første budsjettet, så dette blir regjeringens svenneprøve, sier Andersen til Dagbladet.

Ikke fornøyd

Hun får støtte av nestleder i arbeids- og sosialkomiteen, Ap\'s Lise Christoffersen.

-  I den grad vi må sette oppgaver opp mot hverandre, må vi sette kampen mot fattigdom øverst, sier Christoffersen.

I Dagbladet i går slaktet KrF-leder Dagfinn Høybråten regjeringens innsats mot fattigdom.

 KRYSTALLKLAR: Karin Andersen fra SV mener høstens budsjett må prioritere kampen mot fattigdom foran asfalterte veier. Foto: Hans Arne Vedlog
KRYSTALLKLAR: Karin Andersen fra SV mener høstens budsjett må prioritere kampen mot fattigdom foran asfalterte veier. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

-  Høybråten bør gå stille i dørene. Regjeringen har økt innsatsen mot fattigdom med flere hundre millioner, sier Andersen.


- Når det er sagt, er heller ikke jeg fornøyd med det vi har fått til så langt. Derfor må 2007-budsjettet ha en tydelig fattigdomsprofil. Vi må være veldig forsiktige med å bryte løftene overfor dem som har minst, fortsetter hun.

Hun sier sosialhjelpssatsene må økes, rusmisbrukere må følges bedre opp og det må brukes mer penger på tiltak for å få folk i arbeid. Også boligløse må få hjelp.

-  Vi må få flere utleieboliger. Bolig er grunnleggende, og i dag er boligmarkedet for folk med penger, sier Andersen.

Krever kvotering

SV-politikeren vil også kvotere inn innvandrere og funksjonshemmede i arbeidslivet.

-  Her må stat og kommune gå foran og sette seg klare mål. Offentlige virksomheter må tilby arbeidsplasser og opplæringsplasser. Hvis folk ikke skal leve på trygd, må de få jobb, sier hun.

Partikollega Lise Christoffersen lover nye og offensive tiltak for å bekjempe fattigdommen. Den viktigste reformen blir innføring av velferdskontrakter.

-  Folk som ikke er i arbeid, får en gjensidig forpliktende kontrakt med samfunnet. De får høyere ytelse mot at de tar imot tilbud om arbeid, arbeidstrening eller rehabilitering, sier Christoffersen.