Fattige på fråtse-tur ...men de hadde ikke råd til å handle

STRÖMSTAD (Dagbladet): Unge Høyre inviterte folk med dårlig råd på handletur til Strömstad fordi partiet mener at svenskehandel ikke bare skal være forbeholdt de rike og ressurssterke. Men Unge Høyre glemte at de fattige ikke hadde penger til å handle for...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hele startet med at Rune Kristiansen, stortingsmann fra Arbeiderpartiet, gikk ut i Dagbladet: «Jeg gidder ikke å handle i Norge, for her er jo prisene så høye,» sa han. Nei, Rune Kristiansen tar med seg familien til Strömstad to ganger i uka og handler matvarer til halv pris.

- Skikkelig arrogant sagt, mente Svein Danielsen, partikollega og sosialklient fra Oslo. Han minnet Kristiansen på at det jo ikke var hvem som helst som hadde penger å reise til Sverige for.

- Dette må vi få gjort noe med, mente lederen i Unge Høyre, John-Ragnar Aarset. I går satte han opp handlebuss til Strömstad for de fattige.

Flesket til med tur

- Vi må få flere til å reise over grensa for å handle slik at stortingspolitikerne skjønner at det er altfor høye avgifter på både alkohol og tobakk, sa Aarset.

Dessuten mener han bøndene får altfor mye penger, og at matmomsen bør reduseres.

- Og så er det urettferdig at det er de rikeste som skal nyte godt av taxfree og grensehandel, mente Unge Høyre-lederen.

Så reiste vi på «flesketur» til Strömstad. Unge Høyre hadde vært på sosialkontorer og arbeidskontorer og markedsført turen. Likevel var det bare 13 stykker som møtte opp, i tillegg til John-Ragnar Aarset og Rune Rønning fra Unge Høyre.

- Det var nok litt tidlig for folk å stå opp, sa John-Ragnar.

- Jeg har ikke fått trygda mi ennå, sa en av turdeltakerne. Han var bare med for moro skyld. Per Steinar Sørå som holder til på Fattighuset i Oslo til vanlig, kjente flere som gjerne skulle ha vært med. Men da kom de seg jo ikke til Frelsesarmeen for å få den daglige matpakka. En handletur til Sverige ville bare bety en hel dag uten mat. For Unge Høyre hadde spandert busstur. Måltid underveis var ikke inkludert.

Yrende grensehandel

Strömstad var full av handleglade nordmenn en tirsdags formiddag.

Tre av damene hadde forberedt seg godt. De studerte norske tilbudsbrosjyrer på bussen. Da vi var framme, visste de godt hva de skulle ha og hvor mye det skulle koste for at det skulle lønne seg.

- Gulost er billig. Dessuten drikker jeg mye eplesider. Den er også billig, sa en pensjonert dame fra Oslo, som ikke ville komme i avisa. Det ville heller ikke 23-åringen som hadde vært uføretrygdet i ett år og hadde 1500 kroner å rutte med i måneden når regningene er betalt.

Damene startet på Systembolaget, fortsatte raskt videre til Domus og så til helsekostbutikken. Vitaminer skulle visst nok være mye billigere i Sverige. Svein Danielsen, Kristiansens partikollega, kunne raskt fortelle oss forskjellen i prisnivået på kjøttet i Norge og Sverige. Kjøttdisken på Domus bugnet av ferske, billige kjøttvarer.

- En tankevekker

- Det er lett å være fornuftig og handle billig i store kvanta når du har råd til å hamstre. Her er det billig kjøtt, men selv om det er billig, har jeg ikke råd til å spise så mye kjøtt, forteller Svein. Han kjøpte en røkt makrell til 16 kroner og et glass med marmelade. Svein lever på sosialtrygd og har 3941 kroner å leve for når husleien er betalt.

- Dette ga meg jo en tankevekker, sa John-Ragnar Aarset på veien tilbake. Likevel var han fornøyd med sitt litt originale valgkamputspill.

- Uansett har alle hatt en fin tur, sa John-Ragnar.

UT PÅ TUR: Media var på plass da Unge Høyre spanderte tur til Sverige for de fattige.
SE, MEN IKKE RØRE:</B> Per Steinar Sørå nøyde seg med to poser drops på handleturen til Sverige.
KJØTTSALG:</B> Billig, men ikke billig nok for de som har dårlig råd.