Fattige som agn

Mitt foreløpige langtidsvarsel går ut på at regjeringen havner i budsjettseng med Carl I. Hagen. Men været skifter fort i Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HVIS VI LYTTER

til det de sier, bør det ligge an til et budsjettforlik mellom regjeringspartiene og Fremskrittspartiet i høst. Både Carl I. Hagen og Siv Jensen har uttrykt seg bevisst samarbeidsvillig, mens Ap's talsmenn Jens Stoltenberg og Tore Nordtun er mange hakk skarpere i sin kritikk. Tonen i reaksjonene reflekterer at det framlagte budsjettet er et klart Høyre-budsjett, og som sådan ligger nærmere Frp's økonomiske politikk enn Ap's. Det reflekterer også Frp's erfaringer med å bli stilt i skyggen i fjor, da regjeringen og Ap overraskende inngikk forlik og dro fordel av det. Men erfaringen fra tidligere år har lært oss å ta utskjelling og kurring med en klype salt på dette tidspunktet. I politikken kan elskovs ild fort bli til is.

DET VI KAN

vente oss med sikkerhet er et spill hvor de «som har minst» vil stå sentralt i partienes retorikk, men hvor likevel hensynet til de største velgergruppene vil veie tyngst. Statsminister Kjell Magne Bondevik vil peke på at ingen regjering før denne har bedrevet en så aktiv politikk for målrettet fattigdomsbekjempelse. Apleder Jens Stoltenberg vil hamre løs på budsjettets usosiale profil og peke på lavinntektsgrupper som ikke får noe glede av skattelettelser, og som rammes hardt av momsøkningen. Og Carl I. Hagen vil, som alltid, være opptatt av de gamle og syke og gå imot forslag til økte egenandeler. Faktisk reagerte Ap og Frp negativt på mange av de samme forslagene i går. Det gjør oppgaven verre for Ap, som vil framstå som et sosialpolitisk alternativ til regjeringen. De vil begge bite etter deler av det samme agnet. Og den av dem som får den største biten under forhandlingene, må veie resultatet opp mot kostnaden ved å være forliket med den sittende regjering i et valgår.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer