Fattigfolk gjemt bort

AGRA/BANGALORE (Dagbladet): Blendende hvitt åpenbarer Taj Mahal seg i varmedisen. Ikke et menneske er å se. Trafikken er avstengt, butikkene lukket, og tusenvis av polititjenestemenn bevæpnet med stokker passer på at ingen skal forstyrre det norske statsministerparet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg kom til India for å sette søkelyset på fattigdomsbekjempelse. Men indiske myndigheter laget en reiserute der det ikke var plass til fattigfolk.

Da Stoltenberg og hans kone Ingrid Schulerud i går kom til Agra for å se et av verdens sju underverker, var det helt stille i den ellers så kaotiske byen.

Stoltenberg og Schulerud hadde nok foretrukket noe annet, men i går - som i dagene før - ble de offisielle gjestene spart for fattigdom og nød.

Bare pressefolk og et utvalg norske representanter slapp inn på Indias fremste turistmål. Der kunne den norske delegasjonen i fred og ro se Stoltenberg og Schulerud spasere rundt marmormonumentet som et nyforelsket par.

- Fantastisk, mente begge om mogularkitekturens absolutte mesterverk, reist i årene 1632 til 1650 av Shah Jahan som minnesmerke over sin favoritthustru.

Sterkt inntrykk

- Det gjør et sterkt inntrykk på meg, ikke bare Taj Mahals skjønnhet, men like mye kontrastene. Hundrevis av millioner indere lever i den dypeste fattigdom side om side med ufattelig rikdom og praktfulle byggverker. Her bor og spiser vi på et moderne luksushotell i verdensklasse, og et par hundre meter unna hersker bunnløs fattigdom. Det er det som rører meg, sier Stoltenberg til Dagbladet. For det er menneskene som opptar statsministeren mest, ikke minnesmerker.

- Det gjorde et betydelig større inntrykk på meg å møte de poliorammede barna på klinikken i New Delhi, enn å oppleve Taj Mahal. Jeg gripes sterkt av å stå framfor et barn som er handikappet bare fordi de ikke fikk de to vaksinedråpene som skal til for å sikre seg mot den fryktelige sykdommen. For små summer kan barn beskyttes mot sykdom og død.

Regissert virkelighet

Jens Stoltenberg var forberedt på at indiske myndigheter ville gjemme fattigfolket for de norske gjestene.

- Jeg kom hit for å sette søkelyset på fattigdomsbekjempelse og vaksinasjon. Samtidig har jeg respekt for vertskapets opplegg. De har sine tradisjoner å følge i forbindelse med offisielle besøk. Men vi har sett fattigdommen fra bilvinduene, og vi vet jo at den finnes, sier han.

<B>FANTASTISK:</B> - Fantastisk! utbrøt både statsminister Jens Stoltenberg og hans kone Ingrid Schulerud da de besøkte et folketomt Taj Mahal.