Fattigforum

For en kvart million dollar kan du få høre kronprins Haakon snakke om fattigdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år møtes de i den sveitsiske alpebyen Davos. Internasjonale statsoverhoder, toppledere og rikinger. En og annen norsk biskop. En håndfull popstjerner og filmstjerner. Bill Clinton. Og Stein Erik Hagen.Hva de snakker om? Fattigdom, selvfølgelig, hva ellers? Eller som det heter når verdens mektigste ledere møtes: klodens sosiale og økonomiske utfordringer. Det er litt uklart hvilke geniale løsninger det eksklusive forumet har kommet fram til siden det ble startet for 35 år siden; det er i hvert fall et par-tre utfordringer som gjenstår. Men det er utrolig nyttig for verdens toppsjikt å møtes i en slik uformell sammenheng.

Mens andre toppmøter er regulert av internasjonale konvensjoner og overvåket av mediene, er ikke World Economic Forum like opptatt av formalia eller åpenhet. Med så mange statsledere og rikfolk samlet på et sted, blir den lille byen forvandlet til en festning i løpet av de fire dagene forumet pågår. Verken terrorister eller journalister slipper inn, noe som for mange på innsiden går ut på ett. Dermed kan de mingle i fred og føre sine bilaterale samtaler uten å bli ettergått. Om de kan sin Adam Smith, er det mulig det blir tid til litt business innimellom klodens mange utfordringer.

Kronprins Haakon er opptatt av de fattige, og han er invitert for å snakke om hvordan han bruker sin posisjon til å markedsføre hjelpearbeid. Han skal også avsløre hvordan han klarer å bruke mediene og samtidig skjerme privatlivet; en av de virkelig store utfordringene for denne forsamlingen. Ved siden av fattigdom, selvfølgelig.- Dette er en internasjonal anerkjennelse av kronprinsen. Ingen blir invitert til World Economic Forum på grunn av arvede titler, sier mangeårig deltager, statssekretær Espen Barth Eide. Nei, det er trolig hva kronprinsen har oppnådd på tross av sin arvede tittel som har imponert arrangørene. Men ganske lurt av ham likevel å utnytte tittelen til å gjøre gode gjerninger. Det er det ingen som har tenkt på før ham.

Titler er det ellers nok av i World Economic Forum. Det er ikke nok. Hvis du ikke har blått blod eller heter Gro, må det også penger til. Inngangbilletten til den innerste krets er en kvart million dollar, men du kommer innenfor politisperringene for knappe 100 000 kroner. Det begrenser deltagelsen noe. 75 prosent er fra Europa og USA, mens 7,7 prosent er fra Asia. Men de snakker mye om Asia.World Economic Forum er kanskje ikke så demokratisk. Til gjengjeld er det heller ikke så likestilt. Fram til 2001 var det kun menn i styret. Nå begynner det å nærme seg norske tilstander med 12 prosent kvinnedeltagelse. I det hele tatt er den skandinaviske modellen noe av et ideal for World Economic Forum. Vi er rike, og vi tenker mye på fattigdom og fred.