STEINHARD INNSATS: På bildet mottar Velferdsalliansens styreleder Johanna Engen Brosteinprisen 2010 fra generalsekretær Sturla J. Stålsett i Kirkens Bymisjon. Bymisjonen har i en årrekke vært blant Engens og Velferdsalliansens viktigste støttespillere. Foto: Heiko Junge / Scanpix
STEINHARD INNSATS: På bildet mottar Velferdsalliansens styreleder Johanna Engen Brosteinprisen 2010 fra generalsekretær Sturla J. Stålsett i Kirkens Bymisjon. Bymisjonen har i en årrekke vært blant Engens og Velferdsalliansens viktigste støttespillere. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

Fattighjelpere sloss så fillene føyk - fikk nye 3,8 millioner fra Nav

Men nå er Nav «bekymret» over urolighetene i Velferdsalliansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Striden fortsetter i Velferdsalliansen, etter at Dagbladet i fjor omtalte kaos, splittelse og et nær halvert antall tilsluttede organisasjoner på fire år.

Siden da har ytterligere sju organisasjoner trukket seg.

- Vi har meldt oss ut, på grunn av interne konflikter, sier Stig Moe i Bikuben regionalt brukerstyrt senter for Nord Norge, en av de utmeldte organisasjonene.

Nå står Velferdsalliansen - en paraplyorganisasjon mot fattigdom - tilbake med fattige tolv medlemsorganisasjoner.

Mektige støttespillere

I sentrum for striden står den mangeårige styrelederen, Johanna Engen.

Blant hennes viktigste støttespillere er Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen, som fortsatt er oppført som medlemmer. Nav har heller ikke mistet troen.

Mellom 2008 og i fjor fikk Velferdsalliansen bevilget over 30 millioner kroner fra det offentlige - noe et tidligere styremedlem kalte «en skandale».

Etter et nytt år preget av strid og krangel fortsetter støtten fra Nav på samme nivå: Velferdsalliansen fikk bevilget 3,8 millioner til drift i 2015 og like mye i 2016. Det meste går til lønn og personalkostnader.

- Splittende

- Det er veldig vanskelig å samarbeide med styrelederen. Johanna Engen kjører sitt eget løp, sier Svein Schøgren til Dagbladet. Han er styreleder i organisasjonen Utsattmann, som meldte seg ut i mai i år.

Samme måned trakk Stig Moe i Bikuben seg fra styret. Han kjenner seg igjen i Schøgrens beskrivelse av Engens oppførsel som «splittende».

«De saker som ligger bak utmeldelsene er ikke oppfattet likt av alle, heller ikke av samtlige som valgte å melde seg ut», skriver Johanna Engen til Dagbladet.

«Kjipe mennesker»

I et brev til Velferdsalliansens styre fra mai i år beskriver Svein Schøgren furting, trusselbeskyldninger og farseaktige styrekrangler.

I et styremøte skal Engen - grunnet sterkt politisk fargede innlegg om konflikten i Midt-Østen - ha blitt bedt om å slette fra sin Facebook-side at hun var styreleder i Velferdsalliansen. Hun uteble deretter fra styremiddagen, angivelig fordi de andre var «kjipe mennesker».

«Jeg husker at jeg hadde en annen avtale like etter styremøtet, og at jeg den gangen følte meg sviktet og angrepet av alle», skriver Johanna Engen.

Fortsatt Nav-støtte

FORTSATT SJEF: Johanna Engen er fortsatt styreleder i Velferdsalliansen, etter omfattende bråk i denne paraplyorganisasjonen mot fattigdom. På bildet taler hun som en av initiativtakerne til en solidaritetsring rundt Central Jamaat Ahle Sunnat-moskeen i Oslo i fjor. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
FORTSATT SJEF: Johanna Engen er fortsatt styreleder i Velferdsalliansen, etter omfattende bråk i denne paraplyorganisasjonen mot fattigdom. På bildet taler hun som en av initiativtakerne til en solidaritetsring rundt Central Jamaat Ahle Sunnat-moskeen i Oslo i fjor. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Et mistillitsforslag til årsmøtet ble nektet behandlet, fordi det kom inn for sent.

«At halve styret går av med umiddelbar virkning, er et direkte resultat av dette», står det i Schøgrens brev til styret.

«Fire medlemmer av styret trakk seg, de tilhørte fire av de organisasjonene som meldte seg ut. Det er på ingen måte «halve styret»», repliserer Johanna Engen, og viser til at det fortsatt er sju i styret.

Nav er bekymret

Seniorrådgiver Marianne Pedersen i Nav skriver at Velferdsalliansen representerer de vanskeligst stilte, og at det er viktig at disse kan organisere seg og bli hørt.

«Vi er derfor bekymret for utviklingen», skriver hun til Dagbladet. Hun opplyser at Nav «vil følge utviklingen».

«Etter urolighetene i Velferdsalliansen i 2015 innkalte vi til et møte for å få innsikt i situasjonen i organisasjonen og hvilke grep som skulle tas for å snu utviklingen» skriver Pedersen.

Bråk - eller ikke?

Johanna Engen har en litt annen versjon.

«Vi er i løpende kontakt med NAV og har så langt ikke fått melding om at de har observert noe «bråk». Det har heller ikke vi», skriver hun til Dagbladet.

I Velferdsalliansens årsmelding for 2015 berøres såvidt bråket.

«Arbeidsmiljøet har blitt en del bedre etter mye uro i styret og sekretariatet (ved feilansettelse av daglig leder i 2013 og trakasseringer fra enkeltstyremedlemmer mot sekretariatet i 2014), de siste to-tre årene», heter det i årsmeldingen som ble sendt inn til Nav i mars i år.

Kort tid etter løsnet et nytt skred av utmeldelser.