Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fattighuset: - Mange mennesker tenker at de må hjelpe flyktningene. Derfor blir det mindre til oss

Hovedstadens fattige drar liten nytte av dugnadsånden flyktningkrisa vekket i oss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Organisasjoner som hjelper flyktninger har opplevd stor giverglede og en strøm av frivillige nordmenn som har tilbudt sin hjelp i nøden.

Fattighuset i Oslo har ikke opplevd samme pågang. I år vil de kunne oppleve mangel på julegaver å dele ut til trengende osloborgere.

- Vi får mindre hjelp etter flyktningkrisa, fra i høst og utover. Vi får inn mindre, samtidig som det står flere i kø for å hente mat på fredager, sier økonomisk ansvarlig Wenche Andersen, som sier køen på fredager nå kan være 500 personer lang.

- Alle er velkomne Fattighuset tilbyr trengende i hovedstaden veiledning og råd, hjelp til å fylle ut søknader, tilgang til aviser, bøker, PC og telefon. De serverer gratis kaffe og te og mat fire dager i uka. På fredag deler Fattighuset ut mat som brukerne kan ta med seg hjem.

Til jul samler Fattighuset inn gaver som de deler ut til dem som ikke har så mye å rutte med.

- Folk kommer hit uten penger til mat, uten penger til julegaver. Folk har høy terskel for å komme hit, men her er alle velkomne, sier Andersen.

Fattighuset har sett hvor mye som ble samlet inn til flyktninger i høst da nordmenn virkelig fikk føle krisa på kroppen.

- Det ble samlet inn så mye til flyktninger at vi fikk fra overskuddslageret. Seinere har det blitt mindre på oss. Jeg tror at mange mennesker tenker at de må hjelpe flyktningene. Derfor blir det mindre til oss. Men bevares, jeg tenker også på flyktningene, men jobber jo med å få ting til å gå rundt her, sier Andersen.

Lengre køer Hun sier det har kommet inn en del julegaver i det siste, men i noe mindre antall enn tidligere år.

- Gavene er også kommet seinere til oss enn tidligere. Først de siste dagene, tett opp mot jul, har vi fått en del, sier Andersen.

Vanligvis dukker det opp mellom 300 og 400 mennesker til matutdelinga på fredager. I kjølvannet av flyktningkrisa har køen økt betraktelig.

Hvor mye mat Fattighuset har å dele ut, varierer ut ifra hvor mye de får fra dagligvareforretninger i byen

- Den økte pågangen for å få mat på fredager skyldes nok flyktningene. Det er nok en del flyktninger som også finner veien hit, men vi har som prinsipp å aldri spørre ut folk om hvem de er, sier Wenche Andersen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media