Trenger vintertøy

Fattighuset trenger hjelp.
Mangler varme klær i store størrelser

- Her om dagen var det en mann som kom med tynne tøysko på føttene. Vi hadde ikke fått inn vintersko i hans størrelse, så han går fortsatt med tøyskoene.

KALDT I OSLO: På Fattighuset i Oslo har de hatt store problemer med å dekke etterspørselen etter vintertøy den første vinteruka, særlig i store størrelser. Bildet er tatt utenfor Blåkors i Oslo. Foto: Agnete Brun, MAGASINET/Dagbladet
KALDT I OSLO: På Fattighuset i Oslo har de hatt store problemer med å dekke etterspørselen etter vintertøy den første vinteruka, særlig i store størrelser. Bildet er tatt utenfor Blåkors i Oslo. Foto: Agnete Brun, MAGASINET/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vinteren kom veldig brått, og når det skjer blir det gjerne veldig krise for noen, sier kontaktperson for Fattighuset i Oslo Wenche Beate Andersen til Dagbladet.

På Fattighuset i Oslo har de hatt store problemer med å dekke etterspørselen etter vintertøy den første vinteruka, særlig i store størrelser. I dag skrev de frivillige et innlegg på Fattighusets blogg, der de ettertrykkelig ber folk om hjelp.

- Her om dagen kom det ti stykker som sto der, bare med tynne joggesko. Vi lette, og prøvde å finne noe varmt som kunne passe, men vi fant ikke noe. Det er mange som står og hutrer og fryser. Det er fælt å se, sier Wenche Beate Andersen, kontaktperson for Fattighuset i Oslo.

Gråt av glede

- Her om dagen var det en mann som kom med tynne tøysko på føttene. Vi hadde ikke fått inn vintersko i hans størrelse, så han går fortsatt med tøyskoene, sier styremedlem i Fattighuset Anna Helena Genfeldt. Hun har møtt flere som fryser veldig i vinterkulda den siste uka.

- I dag kom det inn en som frøs enormt. Da fant jeg den siste vinterjakka jeg hadde, og det var med nød og neppe at han fikk kneppet den igjen. Jeg fant også et par raggsokker til han, sier Genfeldt til Dagbladet.

Hun kan fortelle at det betyr enormt mye for dem som trenger klær, at de kan få det av Fattighuset eller liknende steder.

- På onsdag fikk vi inn en nesten ny vinterjakke i størrelse XXL. Jeg lurte på hvem som kunne få den, og så kom det inn en person som var litt stor. Kom og prøv denne jakka her, sa jeg. Han ble kjempeglad, for han hadde ikke hatt en vinterjakke på tolv år. Jeg har fått høre at han gråt av glede.

Trenger ikke sommertøy

Wenche Beate Andersen, sier at de trenger alle typer vintertøy - stilongser, varme sokker, votter, jakker, luer og sko. Hun ber folk ta en opprydning i vintertøyet sitt, og se om det er noe de ikke har bruk for.

- Nå rydder jo folk i sommertøyet. Men menneskene som fryser trenger ikke shorts og t-skjorter nå, sier hun til Dagbladet.

Fattighuset er også interessert i kjeledresser, soveposer og andre varme tekstiler for de som sover ute om vinteren.

- Hvem er det som kommer for å få varme klær av dere?

- Det er alle slags folk. Omtrent tusen personer er innom oss hver uke, og nå i det siste har pågangen vært ekstra stor. Det er for eksempel mange foreldre som spør etter varme klær til barna, fordi de har vokst ut av klærne de brukte i fjor vinter.

Prekært

Det er klær og sko til menn i størrelse XL og større, som trengs aller mest.

Fattighuset får inn mest klær til kvinner og barn, men trenger også mer klær i store størrelser til disse gruppene, fra størrelse 44 og oppover til dame er høyt ønskelig.

- Når vi ikke har hatt klær, har vi gitt ut det vi har av pledd og liknende. Men vi skulle så gjerne hatt klær og trenger det.

Hun oppfordrer folk som har klær å gi om å ringe Fattighuset, eller til å komme til Fattighuset på hverdager mellom klokka 10 og 15.30 med klær.