Fattigmannsskatt

Alle statlige spill er skjult skattlegging. De fattige betaler, de rike står over. Røkke og Hegnar spiller jo ikke Lotto.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROND GISKE HAR BESTEMT SEG: De enarmede bandittene som har ruinert økonomien og ødelagt livene i titusener av norske familier skal forbys. De mange toarmede som har tjent penger på geskjeften, enten de befinner seg i Røde Kors, Redningselskapet eller kommersielle automatselskaper må finne seg andre, forhåpentligvis mer anstendige inntektskilder. Det er strålende nyheter.Få steder i det norske samfunn har maktmenneskers vilje til å løse sine pengebehov på andre menneskers dype ulykke vært tydeligere enn i spillautomat-bransjen. Samfunnsstøtte etter samfunnsstøtte har toet sine hender og forsikret at spillavhengighet selvsagt er forferdelig, men penger, det må de jo ha. Utnyttelsen av de svakeste går jo til et godt formål, hensikten helliger midlene. Elendigheten har vært lite synlig i dannede sirkler. Slike automater står jo på østkanten, ikke vestkanten. Bransjen, og politikernes aksept og regulering av den, har vært kynisk til det amoralske. Og det gjaldt enten Thorvald Stoltenberg eller Jonas Gahr Støre satt i Røde Kors, eller om Anne Enger Lahnstein styrte i Redningselskapet. Det var aldri tilfeldig at politikere med godt omdømme havnet i styre og ledelse for de veldedige spilleautomathaiene. Casinohaier har alltid trengt alt det nettverk mot politikk de kan få.

NÅ HAR ALTSÅ GISKE stoppet geskjeften. I hvert fall snart. I hvert fall nesten. Om elleve måneder er Norge automatfritt, sannsynligvis blir ikke for mange tusen mennesker avhengige før den tid. Men om halvannet år er automatene i gang igjen, dersom EFTA-domstolen aksepterer et norsk statlig monopol på automatdrift gjennom Norsk Tipping. Det skal blir snillere automater, der færre blir spillavhengige, færre blir ruinert. Staten tar ansvaret for å balansere elendigheten mot inntektene.Men det enkle spørsmålet gjenstår likevel: Hvorfor i all verden skal staten drive med gambling? Når staten eier spillene, er spill simpelthen en form for skattlegging. Enarmede banditter tar inn skattepenger hos mennesker med lav inntekt og utdanning. Mens statlige Norsk Tippings øvrige spill har en bredere inndrivingsprofil: Lottospillene beskatter både fattige og middelklasse. Hvis du ikke blir hektet, er skatten frivillig: Som i George Orwells mareritt av ei bok «1984» kjøper vi hver uke våre lodd i en drøm om den store gevinsten. Men alle er ikke med: I den grad Lotto-millionærer ikke er som andre millionærer, skyldes det bare at ekte millionærer ikke spiller Lotto. Verken Fredriksen eller Røkke tar seg tid til å fylle ut kupongen. De kjenner oddsen: Halvparten av omsetningen inndras og betales ut til gode formål. Slikt lønner seg ikke. Det er for tapere.

MIDLENE FRA NORSK TIPPING går til idrett og kultur. Det er verdige og samfunnsnyttige formål, som selvsagt like gjerne kunne vært finansiert gjennom statsbudsjettet. Men en frivillig, godt kamuflert skatt, er langt mer populær enn en vanlig skatt, selv om fordelingseffekten er grotesk: Gjennom Norsk Tipping betale de fattige mer til kultur og idrett enn de velstående, også selv om de velstående statistisk benytter seg mer av kultur og idrettstilbud enn de fattige. Og siden det er statsråd Giskes ansvarsområde, idrett og kultur, som nyter godt av denne omvendt progressive skatteinndrivningen, får vi neppe noen endring på praksis.

FOR SOM MYNDIGHETENE i de fleste land har oppdaget, lottospill er den ideelle skattlegging: Ikke tenker vi over at vi betaler. Hver onsdag eller lørdag er det til og med spennende. Og i motsetning til skattlegging av de rike, står det aldri en delegasjon skarpskodde lobbyister og advokater på statsrådens dør for å kreve bedre odds og lavere skatt.De enarmede bandittene ble den groteske tydeliggjøringen av slik fattigmannsskatt: Maskinene hentet inn sin skatt hos de svakeste, de var konstruert for å gjøre mennesker syke, ved aktivt å stimulere til spillavhengighet. Operatørene tapte fordi de til sist ble for flinke til det. Det er godt galskapen stoppes. Det er mer enn pussig om den om halvannet år skal gjenoppstå som nok en statlig ekstraskatt på samfunnets fattige.