Fatwaen «fortsatt i live»

Khatami opprettholder dødsdommen mot Rushdie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den innflytelsesrike iranske presten Ahmad Khatami uttalte fredag at dødsdommen mot forfatteren Salman Rushdie fra 1989 fortsatt «er i live» i Iran.

Khatamis kommentarer  i gårsdagens radiosendte fredagsbønn er det foreløpig siste tegnet på det sinnet adlingen av forfatteren Salman Rushdie har vekket i Iran og andre steder i den muslimske verden.

Khatami er medlem av Ekspertrådet i Iran, som utpeker den øverste lederen i landet, og regnes som svært innflytelsesrik.

Rushdies bok «Sataniske vers» provoserte Iranske myndigheter, som mente boka var blasfemisk og latterliggjorde Koranen. Avdøde Ayatollah Khomeini utstøtte fatwaen i 1989.

I 1998 distanserte Irans regjering seg formelt fra dødsdommen over Rushdie, men mer ytterliggående grupper i landet har regelmessig tatt til orde for fatwaen mot forfatteren, og påstått at Khomeinis dødsdom er umulig å tilbakekalle.

- I den islamistiske republikken Iran er den Khomeinis fatwa fortsatt levende, og kan ikke endres, uttalte Khatami i Teheran på fredag.

Rushdie, som levde i skjul i ni år ble adlet for sitt forfatterskap på lørdag.

Pakistan og Iran har protestert mot adlingen, og det har vært avholdt demonstrasjoner i Pakistan og Malaysia.

Fatwaen «fortsatt i live»

Storbritannia har forsvart æresbevisningen, og påpeker betydningen av ytringsfriheten. Khatami uttalte at Rushdie har fornærmet de hellige verdiene til mer enn 1,5 milliarder muslimer, og kalte Storbritannia en «tjener av Amerika».

Irans utenriksdepartement innkalte tirsdag Storbritannias ambassadør til Iran på teppet, for å protestere mot adlingen av Rushdie.

Iranske myndigheter kaller adlingen «en provoserende handling».