Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Corona:

Fauci kritisk til Trump-møte

Donald Trump skal holde et valgkampmøte midt under coronapandemien.

KRITISK: Anthony Fauci er kritisk til at Donald Trumå nå skal gjenoppta valgkampmøtene sine. Foto: AFP
KRITISK: Anthony Fauci er kritisk til at Donald Trumå nå skal gjenoppta valgkampmøtene sine. Foto: AFP Vis mer

Anthony Fauci, USAs ledende ekspert på infeksjonssykdommer, er kritisk til at president Donald Trump skal holde et valgkampmøte midt i coronapandemien.

Det var tidligere denne uka det ble kjent at valgkampapparatet rundt presidenten igjen vil arrangere massesamlingene han har gjort til sitt varemerke.

Eksperten advarer mot at coronasmitte kan spre seg blant deltakerne på Trump-møtet, som etter planen skal finne sted i Oklahoma 20. juni, og oppfordrer alle til å bruke munnbind.

I KJENT STIL: Donald Trump under et valgmøte i Nord-Carolina 2. mars 2020. I løpet av de neste ukene vil Trump gjenoppta valgkampanjen sin. Foto: NTB Scanpix
I KJENT STIL: Donald Trump under et valgmøte i Nord-Carolina 2. mars 2020. I løpet av de neste ukene vil Trump gjenoppta valgkampanjen sin. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Faresignal

Mange stater har begynt å løse opp på coronarestriksjonene. Facui frykter nå at de lokale myndighetene kan miste kontrollen over smittesituasjonen, dersom man ikke har mulighet til effektiv smittesporing, skriver The Guardian.

Texas og Nord-Carolina har den siste tiden rapportert om økte sykehusinnleggelser som følge av covid-19.

- Når du begynner å se flere sykehusinnleggelser, så er det et sikkert faresignal om at du befinner deg i en situasjon hvor du går i feil retning, sier Fauci.

USA har over to millioner bekreftet smittede, og ytterligere 115 402 er døde av viruset, ifølge oversikten til John Hopkins Universitetet.

FEIL SPØRSMÅL: Trump forsøkte å ignorere reporterne som stilte spørsmål om rasisme som han tydeligvis ikke ville svare på. Video: AP Vis mer

Fauci har ikke diskutert møtet med Trump, men viser til at tidligere anbefalinger vedrørende smittevern gjelder fortsatt.

- Det beste man kan gjøre er å unngå folksomme områder. Men hvis du ikke skal gjøre det, vær så snill, ha på munnbind, sier han ifølge CNN.

Nylig kom det fram at Trump-støttespillere som skal på presidentens folkemøter framover, må fraskrive seg retten til å saksøke om de får covid-19 når de er på møtet.

- Ved å trykke «registrer» nedenfor, erkjenner du at det eksisterer en underliggende risiko for eksponering for covid-19 på et hvilket som helst offentlig sted der folk er til stede, står det på valgkampnettstedet.

Historisk massakre

Valgkampmøtet skulle egentlig holdes 19. juni, men ble flyttet til neste dag. Årsaken skal være at møtet kolliderte med Juneteenth, en dag hvor afroamerikanere feirer avskaffelsen av slaveriet i landet.

Tulsa i Oklahoma, hvor møtet skal holdes, er også åstedet for den verste massakren av svarte i USAs historie, også kjent under navnet Greenwood-massakren.

Hvite og svarte innbyggere barket sammen i 1921 etter rykter om at politiet hadde lynsjet en afroamerikansk 19-åring. 35 kvartaler ble jevnet med jorda i Black Wall Street, det mest velstående afroamerikanske distriktet i USA.

En statlig kommisjon konkluderte i 2001 med at opptil 300 kan ha blitt drept i opptøyene.

- Partiet av de hvite

Ifølge presidenten selv valgte han å flytte møtet etter å ha blitt gjort oppmerksom på dagen av sine «afroamerikanske venner».

Trump hevdet også nylig i et intervju med Fox News, som ble gjengitt av flere amerikanske medier, at han var den presidenten som hadde gjort mest for svarte i USA, med unntak av Abraham Lincoln.

- Trump vil få mellom fem og åtte prosent av afroamerikanernes stemmer. Det viser historien, sier Hilmar Mjelde, USA-ekspert og postdoktor ved Universitetet i Bergen, til Dagbladet.

- Svarte har stemt i blokk på Demokratene siden 1948, noen vil si 1936. Republikanerne er partiet av de hvite, godt voksne, sier Mjelde.

STORM: Etter at disse bildene av den amerikanske legen gikk viralt, har det florert av konspirasjonsteorier om Anthony Fauci i sosiale medier. Foto: AFP Vis mer

Fauci forsvinner

Det friksjonsfylte forholdet til Fauci og Trump i Det hvite hus har ført til spekulasjoner om at Fauci presses ut av Trump-administrasjonen. Ifølge The Guardian har ikke Fauci lenger regelmessig kontakt med Trump.

I tillegg har presidenten i en rekke meldinger på Twitter manet guvernørene i landet til å gjenåpne samfunnet.

- Fauci svinner fra offentligheten. USA og Trump orker ikke å forholde seg til pandemien lenger, og begynner å leve som før igjen, og så får det bare gå som det går med smitten, sier Mjelde.

Trumps støtte

Det kommende valgmøtet er presidentens første siden USA stengte ned, og kommer i kjølvannet av en rekke kontroverser knyttet til presidentens håndtering av de pågående protestene i landet og coronasituasjonen.

Selv om demokratenes trolige kandidat Joe Biden har medvind på meningsmålingene, tror ikke Mjelde at Trump har skrevet seg ut av presidentvalget riktig enda.

- Trumps støtte fluktuerer litt periodevis, men den stabiliserer seg alltid. Han er som en kork i vannet som alltid spretter opp igjen. De som tror Trump nå har fått dødsstøtet, vil bli skuffet, sier Mjelde.

- Vi må huske at Trump var underholdningskjendis før han ble politiker. Det bidrar til at tilhengerskaren likner mer på fansen til en popstjerne enn partimedlemmer som heier på en hvilken som helst partileder. Dette er et eget forskningsfelt som kalles fanstudier. Trump er et perfekt case, fortsetter han.

USA-eksperten mener at dagens politiske klima er drevet av en kulturkonflikt.

- Den er mer bitter og uforsonlig enn andre stridsspørsmål. Demokrater og Republikanere er som to stridende stammer. Biden kan begå så mange tabber han bare får til. Demokratiske velgere bryr seg simpelthen ikke, de vil bare få fjernet Trump, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!