GRANSKET: Hillary Clinton er gransket av FBI i e-postsaken. Foto: Tannen Maury / EPA / NTB Scanpix
GRANSKET: Hillary Clinton er gransket av FBI i e-postsaken. Foto: Tannen Maury / EPA / NTB ScanpixVis mer

FBI: - Clinton var ekstremt uforsiktig med hemmelig informasjon

Men anbefaler at den vordende presidentkandidaten ikke blir siktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FBI har i ettermiddag kommet til en konklusjon i sin etterforskning av Hillary Clintons omgang med e-posten sin da hun var utenriksminister.

Konklusjonen inneholder sterk kritikk av Clinton, som etter alt å dømme blir demokratenes presidentkandidat ved valget seinere i år:

  • Hun skulle visst bedre.
  • En mengde hemmeligstemplede e-poster ble sendt.
  • E-postkontoen ble trolig hacket.

På tross av dette anbefaler FBI at ingen siktelse blir reist mot 68-åringen, skriver New York Times.

110 e-poster

Kjernen i saken er at Clinton brukte en privat e-postserver til å sende og motta hemmeligstemplet e-post, selv tatt i betraktning stillingen som USAs utenriksminister. FBIs gransking har avdekket at 110 e-poster kommer inn under kategorien.

Det er FBI-direktør James B. Comey som offentliggjør resultatet av granskingen på en pressekonferanse.

- Ingen fornuftig statsadvokat vil reise en sak mot Clinton, sier han.

Hele Comeys redegjørelse er lagt på nett av Washington Post.

Justisminister Loretta Lynch sier hun vil følge enhver anbefaling fra FBI. Dermed er saken lagt død i det amerikanske rettssystemet.

I motsatt fall ville det blitt reist en straffesak mot den vordende presidentkanditaten - åpenbart svært upassende under valgkampen.

Clintons republikanske motpart Donald Trump er misfornøyd med granskingen, og tvitrer at systemet er «fikset».

Et års gransking

Etterforskningen har pågått i et år, etter at generalinspektøren for etterretningstjenestene i USA varslet justisdepartementet om hemmeligstemplede e-poster i Clintons elektroniske kommunikasjonsflyt.

E-postene var ikke merket som hemmelige, men skulle åpenbart aldri vært sendt og mottatt via en privat server Clinton oppbevarte i sitt hjem.

Den tidligere utenriksministeren gikk til slutt med på å gi fra seg e-poster tilsvarende 55 000 sider. Dette utgjør imidlertid bare halvparten, da 68-åringen holdt tilbake det hun beskriver som private meldinger om yogatimer og blomsteroppsatser til datteren Chelseas bryllup.

«Topphemmelige»

En rekke aktører, som CIA og utenriksdepartementet, har gått igjennom e-postene. De kommer til at ingen av dem var merket som hemmelige, men over tjue ble i ettertid bedømt til å være «topphemmelige» - det høyeste hemmelighetsnivået.

Flere av disse topphemmelige e-postene omhandlet CIAs hemmeligstemplede droneprogram i Pakistan, og Clintons kritikere mener hun har gamblet med nasjonal sikkerhet.

Clinton møtte for tre dager siden i en FBI-høring om saken. Hun har forklart at hun ikke sendte hemmeligstemplede opplysninger med vilje, og at hun satte opp e-postadressen av praktiske årsaker; det var lettere å gjøre alt fra én enhet istedenfor å bruke flere smarttelefoner og tableter, ifølge BBC News.