Stormingen av Kongressen:

FBI advarte mot «krig» før angrepet

ANGREP: En rekke Trump-supportere tok seg inn i Kongressen. Her eksploderer politiets ammunisjon. Foto: Leah Millis / Reuters / NTB
ANGREP: En rekke Trump-supportere tok seg inn i Kongressen. Her eksploderer politiets ammunisjon. Foto: Leah Millis / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FBI har tidligere hevdet at det ikke var noen indikasjoner på at det kom til å bli vold og kaos ved Kongressen 6. januar.

Det var feil, viser dokumenter som Washingon Post har fått tilgang til.

I disse dokumentene ble det advart om at det kunne komme folk til Washington D.C. for å utøve vold, og at det kunne bli «krig» ved kongressbygningen under godkjenningen av valgresultatet.

- 5. januar 2021, mottok FBI Norfolk informasjon som indikerer at det kan bli oppfordret til vold som respons til «ulovlige lockdowner» som skal starte 6. januar 2021, i Washington D.C., heter det i dokumentet fra FBI-kontoret i Virginia, skriver avisa.

FBI henviser blant annet til poster i sosiale medier.

- En online-tråd inneholdt spesifikke oppfordringer til vold inkludert formuleringer som «vær klare til å slåss. Kongressen trenger å høre glass knuse, dører bli sparket inn, og blodet fra sine Black lives matter- og Pantifa-slavesoldater renne. Bli voldelige. Slutt å kall dette en marsj, et folkemøte eller en protest. Dra dit klare for krig. Vi får presidenten vår, eller så dør vi. INGENTING annet vil oppnå dette målet», ifølge dokumentene.

Capitol-betjent Eugene Goodman kjempet alene for å holde voldelige opprørere under kontroll. Nå mener flere han bør dekoreres for sin «heltemodige innsats». Vis mer

Flere titalls personer er blitt siktet etter angrepet på Kongressen. Totalt fem personer mistet livet i bygget den 6. januar, blant annet en politimann som skal ha blitt slått i hodet med et brannslukningsapparat, og en Trump-supporter som ble skutt av politiet.

Flere ble skadd, men antallet er uklart.

FBI har vært ute og advart om at det er ventet en lang rekke større demonstrasjoner og markeringer i alle USAs delstater i forbindelse med innsettelsen av Joe Biden som president i USA.

Ifølge ABC News advarer FBI i et internt dokument om at det kan bli et «enormt opprør».

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer