AGENT: FBI-agenten&nbsp;<b>Kun Shan Chun har i flere år gitt informasjon om FBI til kinesiske myndigheter. Foto: Reuters / NTB scanpix</b>
AGENT: FBI-agenten Kun Shan Chun har i flere år gitt informasjon om FBI til kinesiske myndigheter. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

FBI-agent innrømmer å ha spionert for Kina. Fikk prostituerte og gratis hotellopphold i betaling

Lekket sensitiv informasjon om FBIs overvåkningsmetoder til kinesiske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere ansatt Kun Shan Chun (46) i den amerikanske etterforskningetaten FBI, har innrømmet å ha lekket sensitiv informasjon om blant annet FBIs overvåkingsmetoder og strategier til den kinesiske regjeringen, skriver New York Times.

46-åringen ble arrestert i mars og måtte møte i retten mandag. Tidligere har han nektet for lekkasjene, men i en uttalelse fra FBI har han «uttrykt vilje til å forklare seg».

- På et tidspunkt skjønte jeg at det jeg gjorde var galt, og jeg er lei meg for det jeg har gjort, sier FBI-agenten gjennom hans forsvarer, Jonathan Marvinnym, til New York Times.

Jobbet i FBI i 18 år

Kun Shan Chun, også kjent som Joey Chun, jobbet som elektrotekniker ved FBIs kontorer i New York. Han ble gitt hemmelig sikkerhetsklarering i 1998.

I avhør skal han ha sagt at han noen ganger fikk betalt for prostituerte og fikk bo gratis på hotell da han var på besøk i Kina, skriver Reuters.

Agenten er blitt suspendert fra stillingen sin og vil trolig bli dømt til fengsel. Strafferammen vil trolig bli på 21 til 27 måneder, skriver New York Times. Den endelige dommen vil komme 2. desember, ifølge CNN.

FBI fant ut gjennom spaning over en lengre periode at Chun lekket informasjon.

Var flere ganger i Kina

Ifølge justisdepartementet skal Chun ha møtt en kinesisk tjenestemann i 2011. De skal ha møttes på en båttur utenfor Kina og under det møtet skal han ha delt informasjon om identiteten til FBI-agenter.

I 2013 skal den ansatte også ha sendt bilder av et internt organisasjonskart av FBI til en tjenestemann som jobber for den kinesiske regjeringen. To år etterpå sendte han til samme tjenestemann, bilder av hva slags overvåkningsteknologi FBI bruker, skriver CNN.

FBI kartla reiseplanene til den tidligere agenten i Kina, og fant ut at han hadde prøvd å skjule sin kontakt med den kinesiske regjeringen godt.

Han ble pågrepet i mars på grunnlag av etterforskning justisdepartementet hadde gjort på ham.

«Forrådt nasjonen»

I en uttalelse fra justisdepartementet sa statsdvokat Preet Bharara at agenten hadde «forrådt nasjonen».

Den ansatte er opprinnelig fra Kina, men har amerikansk statsborgerskap.

- Han har krenket vår nasjons tillit ved å utnytte sin offisielle myndighet til å gi sensitiv FBI-informasjon til den kinesiske regjeringen, sier John Carlin visejustisminister, til CNN.