FBI-agenter sjokkert over fangebehandling på Guantanamo

... Men droppet etterforskning fordi Abu Ghraib var verre. Les hele rapporten!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En ny skandale knyttet til USAs behandling av terrorfanger er under oppsegling, etter at det amerikanske føderale politiet FBI i natt friga en rapport om forholdene på den beryktede fangebasen Guantanamo Bay på Cuba.

493 FBI-agenter som har gjestet basen ble i 2004 spurt om de hadde observert «aggressiv mishandling, forhør eller avhørsmetoder» av terrorfangene på basen. 26 agenter stod frem med rystende beskrivelser, og flere andre agenter ville ikke avkrefte at de hadde observert slike hendelser.

Rystende skildringer

FBI-agentenes skildringer fra leiren skaper nå ny storm både i og utenfor USA.

Dette er noen av skildringene:

«Jeg så fangebehandling som ikke bare var aggressiv, men personlig opprørende for meg. En fange ble etterlatt i et uventilert rom med temperatur på 38 grader. Der ble han sittende hele natten. Dagen etter lå han mer eller mindre ubevisst på gulvet ved siden av en haug med hår. Han hadde åpenbart bokstavelig talt dratt av seg sitt eget hår i løpet av natten.»

«En kvinnelig fangevokter skal i følge flere fanger ha mishandlet deres kjønnsorgan og smurt menstruasjonsblod på ansiktene deres hvis de ikke samarbeidet.»

«En fange lenket til gulvet var svøpet i det israelske flagget i et rom med høy musikk og strobelys.»

RYSTENDE: FBI-rapporten som i går kveld ble frigitt gir rystende vitnebeskrivelser fra FBI-agenter som opplevde fangemishandling på Guantanamo-basen. Foto: Scanpix
RYSTENDE: FBI-rapporten som i går kveld ble frigitt gir rystende vitnebeskrivelser fra FBI-agenter som opplevde fangemishandling på Guantanamo-basen. Foto: Scanpix Vis mer

«Jeg hørte noe som minnet om et tordenskrall, og kom inn på et avhørsrom der to fangevoktere stod over en gråtende fange som knelte med hodet mot et blodig gulv. De sa fangen selv hadde kastet seg i gulvet. Jeg hørte også om kvinnelige fangevoktere som fuktet hendene før de tok fangene i ansiktet slik at fangene skulle føle seg skitne.»

«En fangevokter skrøt av at han hadde satt spillt satanisk black-metall på full guffe for en fange i flere timer, før han kledde seg opp som en katolsk prest og døpte fangen for å \'frelse\' ham.»

«En langhåret og skjeggete fange hadde nesten hele hodet surret inn i gaffatape. Fangevokterne hadde ingen plan på hvordan de skulle ta tapen av igjen.»

 • Hele den 244 sider lange rapporten kan du lese her!
 • Et svært kort sammendrag finner du her!

  Ikke ille nok


  Dette er bare et fåtall av skildringene. Flere beskriver høy musikk, strobelys, triksing med airconditionanlegg, bruk av hunder, umenneskelige lange avhør, skriking og misbruk av koranen som del av den vanlige fangebehandlingen på Guantanamo.

  Men FBI fant ingen grunn til å etterforske nærmere, etter å ha konkludert med at ingen av deres egne agenter var involvert i mishandlingen. Samtidig bemerkes det at observasjonene ikke var like ille som skandalen ved Abu-Ghraib fengselet i Irak.

  Fangevoktere og avhørere fra det amerikanske militære, CIA, og kontraktører på oppdrag for det amerikanske forsvarsdepartementet stod for overgrepene agentene beskriver. Og selv om FBI konkluderer med at skildringene langt overgår det som er lov for FBI, har byrået slått seg til ro med forsikringene fra forsvarsdepartementet om at avhørsteknikkene er innenfor departementets interne retningslinjer for fangebehandling.

  Krevde innsyn


  Det er den amerikanske borgerrettighetsorganisasjonen American Civil Liberties Union (ACLU) som har fått rapporten frigitt etter lang tids kamp mot hemmelighetsstempelet.

  Organisasjonen har saksøkt USAs avgåtte forsvarsminister Donald H. Rumsfeldt og andre forsvars- og myndighetspersoner på vegne av tidligere fanger på Guantanamo som hevder de ble mishandlet.

  Selv om FBI-rapporten til nå har vært hemmelig, er flere av tilfellene beskrevet kommet frem i tidligere omtale av fangeleiren, og allerede en del av saksdokumentene i ACLUs anmeldelse.

  - Ingen mishandling


  Det amerikanske forsvarshovedkvarteret Pentagon avviser på sin side at fangebehandlingen bryter med loven.

  - Fangene på Guantanamo inkluderer noen av verdens ondeste terrorister. Forsvarsdepartementets linje er klar: Vi behandler fangene humant. USA driver sikre, humane og profesjonelle fangeleire for fientlige stridende som gir oss verdifull informasjon i krigen mot terror, sier Pentagon-talsmann Joe Carpenter.

  FBI hevder de har gitt Pentagons generaladvokat alle opplysninger i rapporten. Pentagon har selv kommentert i utgaven som er frigitt.

  Et eksempel: Pentagons kommentar til fangen svøpet i israelsk flagg med strobelys og høy musikk var som følger; «Det israelske flagget kan være noe overdrevet, men ikke et overgrep. Ordene \'kan være\' er så strøket ut og erstattet med \'er\'.»

  Krever ny granskning


  Denne nye skandalerapporten kunne neppe ha blitt frigitt på et dårligere tidspunkt for republikanerne og president Bush.

  I morgen tar demokratene over kongressen med flertall i både representantenes hus og senatet. Justiskomiteens påtroppende leder Patrick Leahy har allerede varslet at temaet vil bli komiteens høyeste prioritet.

  Og det kan bety flere pinlige avsløringer. Leahy har nemlig alt informert statsadvokat Alberto Gonzales at justiskomiteens første høring vil knytte seg til to dokumenter Leahy ønsker frigitt om avhørsmetodene et annet myndighetsorgan bruker - nemlig etterretningsorganisasjonen CIA.

  CIA og deres kontraktører er de mest beryktede i forbindelse med mishandlingsanklager og tvilsomme aktiviteter knyttet til krigen mot terror.

  Justisdepartementet nekter plent å overlevere dokumentene lederen for justiskomiteen ønsker.

  De sier informasjonen som skjuler seg der er ekstrem sensitiv, og kan hjelpe terrorister planlegge nye terrorangrep.

FBI-agenter sjokkert over fangebehandling på Guantanamo
BEHANDLES DÅRLIG: Terrorfangene på Guantanamo blir omtalt av amerikanske myndigheter som de ondeste terrorister. Men selv garvede politifolk reagerer sterkt på hvordan fangene behandles.