FBI: Al-Qaida kan snart ha atombombe

En av toppene i al-Qaida har sagt til amerikanske etterforskere at terroristgruppen har primitive atombomber nesten klare, og at noen av disse vil bli smuglet inn i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Abu Zubaidah er avhørt av FBI og CIA etter at han ble arrestert i Pakistan for noen måneder siden. Etterforskerne er i tvil om hvor mye vekt de skal legge på hans «avsløringer», men har ikke råd til å se bort fra uttalelsene hans.

Zubaidah har sittet så høyt oppe i organisasjonen at han må ha visst hva al-Qaida drev med. -Derfor må vi ta alvorlig alle opplysninger han kommer med, sier FBI og amerikanske tjenestemenn.

- Det er godt mulig at Zubaidah lyver, enten for å slippe billigere unna og få en mildere straff, eller for å skape panikk, mener enkelte talsmenn for den amerikanske politiske ledelsen.

Skape panikk

Amerikanske tjenestemenn sa sent mandag kveld at Zubaidah har informert etterforskerne om at al-Qaida har arbeidet iherdig for å fremstille en såkalt «skitten bombe» - radioaktivt materiale som er pakket rundt et konvensjonelt sprenglegeme.

En slik sprengladning vil ikke nødvendigvis ta så mange liv, men den vil garantert skape panikk i befolkningen.

Forsvarsminister Donald Rumsfeld opplyste nylig at Zubaidah samarbeider med FBI, men det er først nå blitt kjent hvilke opplysninger han er kommet med.

Amerikansk etterretning har i flere år hevdet at al-Qaida var på utkikk etter kjernefysisk materiale, i første rekke fra det tidligere Sovjetunionen.

Zubaidah har også sagt at terrorgruppen drev iherdig opplæring av grupper som skulle bruke dette materialet.

Advarsel til banker

Amerikanske myndigheter advarte i forrige uke over 7.000 banker og finansinstitusjoner om mulige terroranslag, og mange banker holdt stengt.

FBI vet ikke hvor nøyaktige Zubaidahs opplysninger er. Men politiet valgte å gå offentlig ut med advarselen til bankene på grunn av en melding noen dager tidligere om at en bombe ville gå av i en bank i sentrum av Washington. Ingenting skjedde.

Osama bin Laden har i et videoopptak skrytt av hvilken glede det skapte i al-Qaida å se nedgangen på New York-børsene etter terrorangrepene 11. september i fjor.

Nøkkelspiller

Zubaidah (31) har hatt kontakt med en rekke av toppene i al-Qaida over lang tid, og har reist rundt i Europa og Sentral-Asia for å holde kontakt med gruppene i mange land. Zubaidah tok over som al-Qaidas operasjonelle leder etter at Muhammed Atef ble drept i fjor høst, og sitter trolig inne med opplysninger av stor verdi for FBI og CIA.

Zubaidah var tidligere en av de fremste ververne av unge menn som ville kjempe for al-Qaida og bin Laden. Han var også engasjert i å hjelpe dem som var ferdig med «terroristutdannelsen» til å dra tilbake til sine hjemland, eller slå seg ned i land der terrorceller var opprettet.

FBI mener at Zubaidah har vært inne i planleggingen av flere aksjoner, blant annet et mulig angrep mot flyplassen i Los Angeles og et storhotell i Amman, der mange amerikanere pleier å ta inn.