FBI anklager Iran for bombe

Det føderale amerikanske politiet (FBI) anklager ledende iranere for å ha stått bak bomben som i 1996 kostet 19 amerikanske soldater livet, og såret 500 andre, i Saudi-Arabia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge tidsskriftet The New Yorker har FBIs leder Louis Freeh utarbeidet en liste over navn på personer han mener det bør reises tiltale mot, og oversendt denne til Bush-administrasjonen.

En høytstående kilde i Det hvite hus bekrefter overfor The New Yorker at man har mottatt en slik liste, og antyder at man vil følge FBIs anbefaling og reise tiltale med det første.

Ifølge tidsskriftet hadde FBI alt i november 1998 nok informasjon til at det kunne reises tiltale mot navngitte iranske tjenestemenn, noe Bush' forgjenger Bill Clinton av politiske grunner skal ha vært lite begeistret for.

Clinton ønsket å gi Irans nye reform-vennlige president Mohammad Khatami en sjanse, og ønsket ikke å provosere ved å anklage landet for statsterrorisme.

Vel vitende om Clintons syn skal Freeh derfor ha ventet med å oversende sitt etterforskningsmateriale til Det hvite hus, i påvente av at det skulle komme en ny og mindre Iran-vennlig administrasjon.

Saudiarabiske myndigheter pågrep åtte personer etter bombeattentatet mot den amerikanske Khobar-basen, og FBI bisto i avhørene av disse. Ifølge The New Yorker bekreftet avhørene at ledende iranere ga ordre til, finansierte og støttet terroraksjonen.

En av de pågrepne skal ha fortalt hvordan han hadde et møte med en offiser i den iranske revolusjonsgarden, Ahmad Sherifi.

Det skal ha vært Sherifi, som opplyste at han handlet på vegne av Irans åndelige overhode ayatollah Ali Khamenei, som valgte Khobar-basen som bombemål.

(NTB-AFP)