FBI-ansatte testes med løgndetektor

500 ansatte i FBI skal testes med løgndetektor. Etter avsløringen av dobbeltagenten Robert Hanssen, jakter FBI svikere i egne rekker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Testingen starter neste uke. 150 av dem som er plukket ut til testing er toppledere i FBIs hovedkvarter i Washington eller ansvarlige for FBIs lokalkontorer.

Andre er personer som har tilgang til etterretningsinformasjon, skriver den amerikanske avisen Washington Post lørdag.

Må teste seg ved jobbsøk

FBI-direktøren Louis Freeh har også beordret en gjennomgang av «alle sensitive saker». Målet er å undersøke om noen har tilgang til informasjon som ikke ligger inn under deres stillingshjemmel.

Spørsmålene som stilles under testen, skal ikke handle om privatliv, narkotika, gjeld eller sex. De som nekter å ta testen, kan bli overført til andre stillinger.

Siden 1994 har alle som søker jobb i FBI, vært nødt til å ta testen før de kan ansettes. Motstanderne hevder at hvem som helst kan lære å lure en løgndetektor i løpet av et par minutter.

USAs justisminister John Ashcroft kunngjorde 1. mars at FBI vil utvide bruken av løgndetektorer, i tillegg til at organisasjonen vil kontrollere de som har tilgang til datamaskiner og annen informasjon. De nye tiltakene iverksettes i forbindelse med at dobbeltagenten Robert Hanssen ble arrestert i februar, etter å ha jobbet 25 år i FBI.

NTB