ETTERFORSKET: FBI skal ha begynt å etterforske om Donald Trump sparket tidligere FBI-direktør James Comey på vegne av Russland. Presidenten er illsint etter avsløringen. Foto: REUTERS/Carlos Barria, Jonathan Ernst/NTB Scanpix
ETTERFORSKET: FBI skal ha begynt å etterforske om Donald Trump sparket tidligere FBI-direktør James Comey på vegne av Russland. Presidenten er illsint etter avsløringen. Foto: REUTERS/Carlos Barria, Jonathan Ernst/NTB ScanpixVis mer

Donald Trump og James Comey

FBI-avsløringen får Trump til å fly i flint

FBI var bekymret for at Donald Trump kan ha handlet på Russlands vegne da han sparket James Comey.

Donald Trump er under sterkt press. Da Kongressen inntok Washington D.C. på nyåret etter en ferie, var det med demokratisk flertall i Representantenes hus.

Opposisjonspartiet har varslet at de nå vil tre granskinger og undersøkelser nedover hodet på presidenten de neste to åra. Tidligere denne uka ble det klart at Trumps tidligere advokat og håndlanger Michael Cohen skal vitne i en åpen høring i februar.

Der vil han blant annet forklare seg om hysj-penger betalt til kvinner Trump skal ha hatt affærer med, og om potensiell valgkampinvolvering med Russland.

GIR UT BOK: Pornostjernen Stormy Daniels er ikke fremmed for skandaleoppslag. Det gjør hun heller ikke nå når hun gir ut en svært kontroversiell bok, hvor hun blant annet skildrer et av sine første møter med den amerikanske presidenten Donald Trump. Video: CNN Vis mer

Den tidligere lojale fikseren er ikke nødvendigvis presidentens største problem. USA er nå er på den 22. dagen med nedstengt statsapparat, og hans politiske motstandere viker foreløpig ikke en tomme for å gi Trump pengene til muren han krever for å få en budsjettløsningen.

FBIs bekymring

Midt i alt dette, kommer det nå fram nye opplysninger om dramaet som utspant seg da presidenten bestemte seg for å sparke FBI-direktør James Comey i mai 2017.

Ifølge New York Times ble FBI så bekymret av Trumps oppførsel at de begynte å etterforske om han handlet på vegne av Russland, mot amerikanske interesser. Etterretningsagenter skal blant annet ha undersøkt hvorvidt handlingene var en potensiell fare for nasjonal sikkerhet, eller om Trump bevisst kan ha jobbet for Russland.

Det opplyser tidligere ansatte i justismyndighetene og andre med kjennskap til etterforskningen, til avisa.

Hektiske dager

FBI skal også ha etterforsket hvorvidt sparkingen av FBI-sjefen var motarbeidelse av rettsvesenet fra Trump. Flere ansatte i det føderale politiet skal ha vært bekymret for Trumps Russland-kontakt under valgkampen i 2016, men skal ha vegret seg for å starte etterforskningen.

HØRING: Tidligere FBI-direktør James Comey vitnet i Senatet. Her snakker han om forvirringen rundt sparkingen av ham, og om hvorfor han tok notater under møte med presidenten. Video: CNN Vis mer

Da den Obama-utnevnte Comey fikk sparken i mai 2017, knyttet Trump selv sparkingen til Russland-etterforskningen. Dette skal ha bekymret etaten så mye at det ført til etterforskning.

Nøyaktig ei uke etter sparkingen av Comey 16 mai 2017, var Robert Mueller på jobbintervju hos Donald Trump. Han var da aktuell for å ta over jobben han hadde hatt fra 2001 til 2013, men ble ikke ansatt som FBI-direktør.

Dagen etter ble ha imidlertid utnevnt som spesialetterforsker for justisdepartementet. Nå er det han som har ansvaret for etterforskningen av alle bånd mellom Russland og Donald Trump, og påstått samarbeid i valgkampen i 2016.

PÅ KRIGSSTIEN: Donald Trump kom med nye angrep på Demokratene torsdag ettermiddag. Han varslet igjen at han kan erklære nasjonal krise for å skaffe penger til en mur mot Mexico. Video: CNN Vis mer

Dermed tok han over FBIs etterforskning av Trump, bare dager etter at de hadde påbegynt dem.

Trump i flint

En rekke av Trumps valgkampmedarbeidere er nå tiltalt eller dømt i Russland etterforskningen. Flere av tilfellene dreier seg om løgner til etterforskere, svindel og motarbeidelse av rettsvesenet. Blant dem er tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn, tidligere valgkampsjef Paul Manafort og rådgiver George Papadopoulos.

Det er likevel ikke publisert noe bevis for at Trump var i hemmelig kontakt med eller tok ordre fra personer tilknyttet russiske myndigheter.

Rudy Giuliani, advokat for presidenten, mener det faktum at etterforskningen har pågått i halvannet år viser at FBI ikke har funnet noe på Trump.

Presidenten selv flyr i flint av artikkelen på Twitter lørdag.

- Fant akkurat ut i «the Failing New York Times» at de korrupte tidligere lederne i FBI, nesten alle sparket eller tvunget til å forlate byrået av alvorlige grunnet, startet en etterforskning av meg uten grunnlag eller bevis, etter at jeg sparket «slimålen» James Comey, skriver presidenten på Twitter.

I tottene på hverandre

Trump fortsetter angrepet på det føderale politiet, og hevder alle ville ha Comey sparket på grunn av dårlig lederskap og på grunn av håndteringen av Hillary Clintons 30 000 slettede e-poster fra hennes private konto da hun var utenriksminister.

- Sparkingen av James Comey var en fantastisk dag for USA. Han var en korrupt politimann som ble beskyttet av sin bestevenn Robert Mueller, og de 13 sinte Demokratene, skriver Trump.

Han beskylder de ovennevnte for å være «lekkasjemaskiner» og kritiserer dem for å ikke ha gått etter Hillary Clinton.

- Jeg har vært tøffere mot Russland enn Obama, Bush og Clinton. Kanskje tøffere enn noen president. På samme tid, som jeg ofte har sagt, er det bra å komme overens med Russland. Jeg forventer at vi en dag vil ha et bra forhold til Russland, skriver presidenten i den lange tiraden.

Donald Trump og James Comey har vært i tottene på hverandre etter at sistnevnte ble fjernet fra jobben sin og i fjor ga ut selvbiografien «A Higher Loyalty», hvor han går hardt ut mot Trump.

Endret begrunnelse

I boka si går Comey detaljert inn på at Trump tok kontakt med ham etter at en mye omtalt spionrapport ble lagt fram i januar i 2017. I rapporten hevdes det at Russland prøvde å bestikke Trump, og at russiske myndigheter sitter på en video som dokumenterer kontakt med prostituerte.

Comey ble sagt opp som FBI-direktør 9. mai i fjor, og ble selv underrettet om det via nyhetssendinger på TV. På det tidspunktet var han ansvarlig for etterforskningen av eventuell russisk innblanding i valget året før - en oppgave som etter hans avskjed gikk til justisdepartementets spesialetterforsker Robert Mueller.

Det hvite hus' begrunnelse for sparkingen var først Comeys håndtering av saken rundt Hillary Clintons e-postrot. Et brev fra justisminister Jeff Sessions og visejustisminister Rod Rosenstein, der de anbefalte Comeys avgang, ble oppgitt som utløsende årsak.

Seinere uttalte Trump at sparkingen var hans egen beslutning, fordi Comey «ikke gjorde noen god jobb». Flere kritikere er imidlertid av oppfatningen at FBI-direktøren ble fjernet fordi etterforskningen av Trump-kampanjen ble for nærgående.