Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høring om Russland-bånd:

FBI bekrefter etterforskning av bånd mellom Trump og Russland

FBI-sjefen i vitneboksen i Kongressen.

James Comey, direktør i FBI (venstre) og Michael Rogers, leder i NSA, måtte uttale seg om Russlands innblanding i den amerikanske valgkampen under dagens høring i Capitol Hill i Washington. Foto: AP. 
James Comey, direktør i FBI (venstre) og Michael Rogers, leder i NSA, måtte uttale seg om Russlands innblanding i den amerikanske valgkampen under dagens høring i Capitol Hill i Washington. Foto: AP.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hjalp russerne Donald Trump til valgseier?

Det vil Den amerikanske kongressen vite i en åpen høring hvor Russlands innblanding i valgkampen er tema.

I dag møtte FBI-sjef James Comey og National Security Agency-sjef Mike Rodgers til åpen høring i etterretningskomiteen i Representantenes hus.

Der måtte de svare på spørsmål om de angivelige båndene mellom flere av Trumps nære medarbeidere og russisk etterretning og myndigheter.

Rett over klokka 15.00 tok Comey og Rodgers plass i vitneboksen. Comey bekreftet at FBI etterforsker russiske myndigheters forsøk på innblanding i valget. Han bekreftet også at FBI etterforsker Trump-kampanjens forbindelser til russiske myndigheter under valget.

Avlytting av Trump

Trumps republikanske partikollega Devin Nunes, startet med en uttalelse.

Han sa at høringen vil handle om Russlands manipulering av det amerikanske valget. Han tok også opp Trumps påstand om at Obama avlyttet ham under valgkampen.

- Vi vet at det ikke fantes sted noen fysisk avlytting av Trump Tower. Likevel er det mulig at det har blitt brukt en annen form for teknologi mot President Trump og hans kolleger, sa Nunes.

FBI-sjef Comey sa også at FBI ikke har noen som helst beviser for at Obama avlyttet Trump Tower og Donald Trump under valgkampen.

Deretter framholdt Nunes at det vil komme mange spørsmål om Russlands manipulering av det amerikanske valget. Han sa også at komiteen håper på å få svar på tre spørsmål:

I VITNEBOKSEN: I dag møtte FBI-sjef James Comey og National Security Agency-sjef Mike Rodgers til åpen høring i etterretningskomiteen i Representantenes hus. Foto: AP / Manuel Balce Ceneta / NTB Scanpix
I VITNEBOKSEN: I dag møtte FBI-sjef James Comey og National Security Agency-sjef Mike Rodgers til åpen høring i etterretningskomiteen i Representantenes hus. Foto: AP / Manuel Balce Ceneta / NTB Scanpix Vis mer

- Hvordan blandet russiske myndigheter seg i den amerikanske presidentvalget, og deltok noen fra valgkampanjene i denne konspirasjonen?

- Fulgte amerikanske etterretningmyndigheter lover og regler i granskningen av dette?

- Hvem står bak lekkasjen av gradert informasjon?

Potensielt svik

Demokraten Adam Schiff åpnet også med en uttalelse om hva høringen skulle handle om, og viste til at mye av den lekkede informasjonen var rettet mot Hillary Clinton, og svekket henne, og styrket Trumps kandidatur. Schiff sa at komiteen vil etterforske om det er mulig at amerikanske statsborgere var involvert i russiske angrep mot det amerikanske demokratiet.

- Vi vet ikke om en russisk operasjon fikk hjelp fra amerikanske statsborgere, inkludert personer fra Trumps kampanje. Hvis noen fra Trumps kampanje, eller noen innblandet i den, hjalp russerne, vil det ikke bare være en alvorlig forbrytelse, det vil være det mest sjokkerende sviket overfor vårt demokrati noensinne, sa Schiff.

Ble sparket

Amerikanske medier har tidligere avdekket at valgkampmedarbeidere og andre personer med tilknytning til Trump gjentatte ganger før valget hadde kontakt med russiske etterretningsagenter.

Flere medier har også meldt at Russland ifølge ubekreftede opplysninger tilbød Trump lukrative forretningsavtaler i åra før han besluttet å stille til valg, angivelig for å kjøpe seg framtidig innflytelse.

I februar ble Trump tvunget til å sparke sin nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn etter avsløringer om at han hadde hatt skjult kontakten han hadde hatt med Russlands USA-ambassadør Sergej Kisljak.

I forrige måned ble det også avdekket at justisminister Jeff Sessions hadde hatt kontakt med den russiske ambassadøren uten å opplyse om dette.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media