Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FBI ber om hjelp til å løse disse kodene

Drapet fra 1999 er aldri oppklart, men FBI håper en mystisk kode kan gi svar på drapsgåten.

 KODE:  Denne koden har ikke FBI klart å løse, men de mener den kan bidra til å oppklare et drap fra 1999. Foto: FBI.
KODE: Denne koden har ikke FBI klart å løse, men de mener den kan bidra til å oppklare et drap fra 1999. Foto: FBI. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 41-åringen Ricky McCormick ble funnet drept i St. Louis 30. juni 1999. I bukselommen lå det som nå er de eneste sporene i den tolv år gamle drapssaken.

I lommen hadde McCormick nemlig to ark med en mengde tall og bokstaver i det som i første øyekast ser ut som en tilfeldig plassering. FBI er imidlertid overbevist om at det dreier seg om en kode, og har satset hardt på å løse den.

Det har ikke de amerikanske etterforskerne klart. De har derfor lagt kodearkene ut på internett, i håp om at noen der ute endelig kan komme med løsningen.

- Trenger hjelp - Vi er virkelig gode på det vi gjør. Men vi trenger litt hjelp med denne, sier Dan Olson i pressemeldingen.

Han er sjef for FBIs kodeknekkerenhet, som altså har brukt snart ti år på å løse kodene.

På de to arkene er det mer enn 30 linjer med kodet materiale. Forskjellige bokstaver, tall og symboler er satt sammen på uforståelig vis.

Skrev koder som liten gutt McCormick selv droppet ut av videregående, men hadde benyttet seg av slike koder siden han var en liten gutt. Ingen av vennene hans kunne imidlertid gi et svar på hva de aktuelle kodearkene inneholder.

FBI-etterforskere mener kodene ble skrevet opp til tre dager før han døde.

- Hvis vi kan løse disse kodene, kan vi kanskje avsløre offerets tilholdssted før han døde og det kan løse drapssaken, sier Dan Olson.

FBIs beste på dette har forsøkt seg med alle kjente triks i boka for å løse koden, uten å lykkes.

Treffer veggen - Standardrutinene ser ut til å treffe veggen hele tiden. Kanskje kan noen se på dette med nye øyne og komme opp med en briljant idé, sier Olson.

Dusører er ikke uvanlig i amerikanske krimsaker, men i denne omgang lover ikke FBI noe annet enn «en utfordring».

- Selv om vi skulle finne ut at han skrev en handleliste eller et kjærlighetsbrev, vil vi gjerne se hvordan koden løses. Dette er et system vi ikke vet noe som helst om, sier Olson.

 HANDLELISTE?  McCormick hadde to kodeark på seg da han døde. FBI vil ha svar på hva arkene inneholder, selv om det bare dreier seg om en handleliste eller et kjærlighetsbrev. Foto: FBI.
HANDLELISTE? McCormick hadde to kodeark på seg da han døde. FBI vil ha svar på hva arkene inneholder, selv om det bare dreier seg om en handleliste eller et kjærlighetsbrev. Foto: FBI. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media