FBI: Denne mannen planla å sprenge ei radioaktiv bombe midt i Washington

Amerikaneren Abdullah al-Mujahir (31) ble arrestert 8. mai, da han gikk av et fly på den internasjonale O'Hare-flyplassen i Chicago. Han kom fra Pakistan og al-Qaida med planer om å sprenge ei radioaktiv bombe i Washington.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå skjelver USA i redsel for at det finnes flere amerikanske statsborgere med al-Qaida-kurs i laging av såkalte skitne bomber. Ei slik bombe er en konvensjonell sprengladning innkapslet i radioaktivt materiale som kan forårsake massedød over et stort område. al-Mujahir kom fra Karachi med ordre om å planlegge et bombeattentat i Washington eller andre egnede områder, ifølge amerikansk presse. En medsammensvoren av al-Mujahir i Pakistan ble arrestert før 8. mai.

Avverget angrep

USAs justisminister John Aschcroft overrasket med opplysningene på en pressekonferanse i Moskva i går, der han er for å diskutere krigen mot terrorismen. Om det var for å rette opp det elendige inntrykket regjeringen og FBI har etterlatt etter all kritikken mot dem den siste tida, lyktes Aschcroft rimelig godt i går.

- Amerikanske myndigheter har avverget et angrep med kjernefysisk materiale, sa justisministeren.

Men amerikanerne sitter likevel igjen med angst for at det kan være flere av Abdullah al-Mujahirs kaliber på det nordamerikanske kontinentet.

Fengselsfugl

Abdullah al-Mujahir heter opprinnelig José Padilla og er født i New York. Han flyttet til Chicago da han var fire år og var medlem av en gatebande i ungdomsåra. I begynnelsen av 90-åra havnet han i fengsel, hvor han tok sitt arabiske navn og ble muslimsk fanatiker.

Ved løslatelsen dro han til Afghanistan og Pakistan hvor han møtte ledere i al-Qaida og fikk opplæring i laging av skitne bomber. Om han hadde tilgang til radioaktivt materiale i USA, vet amerikanske myndigheter ikke.

- Mens han var i Afghanistan og Pakistan trenet han militært sammen med fienden samtidig som han lærte hvordan han skulle sette sammen eksplosivene. al-Qaida-lederne visste at han som amerikansk statsborger kunne reise rundt i USA uten å vekke oppsikt, sier Aschcroft.

Under oppsikt

Amerikanske myndigheter har hatt al-Mujahir under oppsikt i lengre tid. Han har to ganger vært i Pakistan og fått opplæring i behandling av radioaktivt materiale til å lage bomber. Også hans omgangskrets i USA er satt under lupen.

Etter direkte ordre fra president George W. Bush har forsvarsdepartementet nå overtatt ansvaret for al-Mujahir, som holdes på en marinebase i Charleston i South Carolina.

Samarbeid

Det var et nært samarbeid mellom FBI, CIA og Pentagon som førte til arrestasjonen av al-Mujahir. Men verken FBI eller justisdepartementet vil gå ut med detaljerte opplysninger om al-Mujahir og hva som er kommet fram under avhørene så langt.

En av Osama bin Ladens ledere, Abu Zubaydah, ble i vinter tatt til fange av amerikanerne. al-Mujahir møtte Zubaydah i Afghanistan i fjor og diskuterte flere terrorplaner med ham.

Det er uklart om møtene fant sted før 11. september.

al-Mujahir er den andre amerikanske statsborgeren som er arrestert etter angrepet mot New York og Washington. Mens John Walker Lindh betraktes som en eventyrer som ante lite om hva han deltok i, arbeidet al-Mujahir mer målbevisst for å ramme USA, sier amerikanske analytikere.

ARRESTERT: Abdullah al-Mujahir heter opprinnelig José Padilla og er født i New York. Etter et fengselsopphold i USA skal han ha dratt til Afghanistan og Pakistan, der al-Quaida ga ham opplæring i terroristmetoder.