Clinton og valget i USA

FBI-direktør i kryssild etter Clinton-offentliggjøring: - Villedende overfor folket å holde det skjult

Clinton antydet at James Comey kun sendte brev til republikanere. Det stemmer ikke, ifølge en kopi publisert av CNBC.

FØLTE PLIKT: James Comey får hard kritikk fra Demokratene. Selv føler FBI-direktøren at det var hans plikt å offentliggjøre etterforskningen på Clinton. Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais
FØLTE PLIKT: James Comey får hard kritikk fra Demokratene. Selv føler FBI-direktøren at det var hans plikt å offentliggjøre etterforskningen på Clinton. Foto: AP Photo/Pablo Martinez MonsivaisVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble det kjent at FBI gjenåpner sin etterforskning av Hillary Clinton, og hvorvidt hun har oppbevart klassifisert materiale på private e-postkontoer.

Dette etter at byrået informerte republikanske politikere om granskingen.

- Det ville vært villedende overfor det amerikanske folk å holde dette skjult, skrev FBI-direktør James Comey til sine ansatte om avgjørelsen, ifølge New York Times.

Comey har både fått ris og ros for offentliggjøringen av etterforskningen som kom etter at nye e-poster ble funnet på datamaskinen til tidligere kongressmann Anthony Weiner.

Feilaktig Clinton-påstand

Der Trump-leiren har jublet, har Clintons folk uttrykt sterk misnøye.

Presidentkandidaten har selv antydet at brevet fra FBI kun ble sendt til republikanske folkevalgte.

- Nei, de kontaktet oss ikke. Vi fikk ikke vite om dette før brevet ble sendt til republikanske folkevalgte, sa Clinton i Des Moines.

BER OM INFORMASJON: Hillary Clinton ba FBI frislippe informasjon under sin tale i Des Moines lørdag. Video: CNN Vis mer Vis mer

Påstanden hennes stemmer ikke med en kopi av brevet publisert av CNBC. Der står flere demokrater oppført, deriblant California-senator Diane Feinstein. Dette har imidlertid ikke hatt noen effekt på kritikken fra Clintons apparat.

- At dette offentliggjøres kun 11 dager før valget, er ekstraordinært. Direktøren skylder det amerikanske folket å offentliggjøre alle detaljer rundt disse epostene, skriver valgkampanjeleder John Podesta i en pressemelding.

- Ikke FBI-direktørens rolle

Han får støtte av Nick Ackerman. Den tidligere New York-aktoren mener at Comeys verv ikke tilsa at han skulle oversende informasjonen til politikerne.

- Det er ikke FBI-direktørens rolle å offentliggjøre etterforskninger, for å ikke å nevne etterforskninger basert på beviser som han selv innrømmer kan være irrelevante, sier Ackerman, ifølge Washington Post.

I det lekkede brevet erkjenner Comey selv at han ikke kjenner til om de nye e-postene inneholder hemmeligstemplet materiale.

Han skriver også, ifølge New York Times, at det er stor sannsynlighet for «å bli misforstått» såpass nært opp til valget.

- Svært alvorlig lovbrudd

FBI: Trump starter sitt kampanjebesøk i New Hampshire med å nyheten om at Amerikansk FBI har bestemt seg for å ta opp etterforskningen rundt Hillary Clintons private eposter. Video: Reuters Vis mer

Donald J. Trump har på sin side anklaget Demokratene for å forsøke å mistenkeliggjøre FBI-direktørens avgjørelse.

- Enda en Clinton-løgn, sa presidentkandidaten under et valgstevne i Iowa-byen Cedar Rapids, ifølge Bloomberg.

- FBI ville aldri har åpnet saken igjen om det ikke hadde dreid seg om svært alvorlige lovbrudd, la republikaneren til og fikk svar fra publikum i form av taktfaste rop om å få Hillary Clinton fengslet.

I likhet med Trump, understreker Matthew Miller, en tidligere talsmann for justisdepartementet i USA, at etterforskningsorganet kun unntaksvis offentliggjør informasjon om pågående etterforskninger.

Til Washington Post sier han at han har vært med på tilfeller der de valgte å utsette offentliggjøringer til etter valg.

- De vet at det er stor sjanse for at det vil komme lekkasjer, og at disse vil påvirke valg på en urettferdig måte, sier Miller til avisa.

- Pendelen svinger

Hilmar L. Mjelde, seniorforsker og USA-ekspert ved Uni Research Rokkansenteret, tror at den seneste nyheten om Clintons eposter kan få stor effekt.

- Pendelen svinger. Valgkamphendelser nuller hverandre typisk ut, og dette kan nulle ut effekten av Trumps bussvideo, sa Mjelde til Dagbladet i går kveld.

Mjelde mener FBIs gjenopptakelse av etterforskningen kommer på et svært uheldig tidspunkt for Clinton.

Tirsdag hadde Hillary Clinton en oppslutning på 48,3 prosent, mot Donald Trumps 43,2 prosent, ifølge et gjennomsnitt av de siste elleve landsdekkende meningsmålingene i USA, regnet ut av RealClearPolitics.

- En ny etterforskning elleve dager før valget tar seg veldig dårlig ut, konstaterer han. Dette går på hennes egnethet til å være president, hennes dømmekraft og ærlighet. Nå må hun svare om alt dette på ny, sier Hilmar L. Mjelde.