Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump og Russland:

FBI fikk «hemmelig» tillatelse til å overvåke Trump-rådgiver før valget

- Dette bekrefter alle mine mistanker om regjeringens uberettigede, politisk motiverte, overvåkning, svarer Trumps eks-rådgiver.

MISTENKTE RUSSLAND-KONTAKT: FBI mente det var mistanke om at Carter Page sto i ledtog med en fremmed makt - i dette tilfellet Russland. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB scanpix
MISTENKTE RUSSLAND-KONTAKT: FBI mente det var mistanke om at Carter Page sto i ledtog med en fremmed makt - i dette tilfellet Russland. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs føderale politi FBI fikk i fjor sommer en kjennelse fra en hemmelig domstol til å overvåke Donald Trumps valgkamprådgiver Carter Page.

FBI og justisdepartementet fikk beslutningen etter å ha overbevist en dommer i den hemmelige domstolen FISA om at de hadde grunn til å tro at Page jobbet som agent for Russland, skriver Washington Post. Kjennelsen ga FBI adgang til å overvåke rådgiverens kommunikasjon. Page har tidligere vært stasjonert i Moskva, hvor han jobbet i bank.

FISA-kjennelser blir nesten aldri gjort offentlig, og avisen siterer anonyme kilder. FBI, Det hvite hus og justisdepartementet har alle unnlatt å svare på henvendelser om å kommentere saken.

Utenrikspolitisk rådgiver

Det var i mars i fjor at Donald Trump utpekte Page som en av sine utenrikspolitiske rådgivere i et intervju med nettopp Washington Post.

Page hadde fram til det tidspunktet vært investor i Russland gjennom store deler av sitt yrkesaktive liv, og hadde tette bånd til den statlige energigiganten Gazprom.

I juli i fjor reiste Page til Moskva, på en tur som var godkjent av Trump-kampanjen. Der holdt han en tale hvor han blant annet kritiserte USAs utenrikspolitiske linje overfor Russland, og USA og andre vestlige lands «hyklerske fokus» på demokratisering og innsats for å bekjempe korrupsjon, ifølge avisa.

Rådgiveren måtte senere gå av, tilsynelatende delvis som følge av oppmerksomheten han fikk for sine turer til Moskva - som han sa var private reiser. Navnet hans dukket også opp i rapporter om Trumps Russland-forbindelser fra den britiske eksspionen Christopher Steele.

- Bekrefter mine mistanker

Page har gjentatte ganger nektet for å ha gjort noe galt, og går nå til angrep på den forrige regjeringen.

I et skriftlig svar til nyhetsbyrået Reuters skriver Page at kjennelsen er et bevis på at tidligere president Barack Obama ville «undertrykke kritikere» som var imot Obamas utenrikspolitikk.

- Dette bekrefter alle mine mistanker om regjeringens uberettigede og politisk motiverte overvåkning, svarer Page, ifølge Washington Post.

Han sammenligner samtidig overvåkningen han har blitt utsatt for, med den sterkt kritiserte overvåkningen som FBI og det amerikanske justisdepartementet rettet mot menneske- og borgerrettighetsforkjemperen Martin Luther King Jr, ifølge avisa.

Page er ikke siktet, tiltalt, eller offisielt mistenkt for å ha gjort noe kriminelt. Det er foreløpig også usikkert hvorvidt det amerikanske justisdepartementet kommer til å tiltale ham eller andre i forbindelse med den russiske innblandingen i fjorårets presidentvalg.

Bekreftet etterforskning av Trump-kontakt

Opplysningene er ifølge Washington Post det foreløpig mest håndfaste beviset på at FBI hadde grunn til å tro at en av Trumps rådgivere samarbeidet med russerne under valgkampen i 2016.

USAs etterretningsorganisasjoner mener Russland forsøkte å hjelpe Trump og stikke kjepper i hjulene for Clinton i valgkampen i fjor. Én av metodene som skal ha blitt brukt, var dataangrep mot Det demokratiske partiet og lekkasjer av stjålet informasjon.

FBI-sjef James Comey bekreftet 20. mars for første gang at FBI er i gang med en etterforskning for å finne ut om Trumps medarbeidere og russerne samarbeidet.

Under en åpen høring i Den amerikanske kongressen bekreftet Comey at FBI etterforsker russiske myndigheters forsøk på innblanding i valget. Han bekreftet også at FBI etterforsker Trump-kampanjens forbindelser til russiske myndigheter under valget.

Ifølge Comey inkluderer også etterforskningen all mulig kontakt mellom «individer knyttet til Trump-kampanjen og russiske myndigheter».

Avkledde Trumps påstander

Under den samme høringen ble også president Donald Trumps påstander om at forhenværende president Barack Obama avlyttet ham og Trump Tower under presidentvalgkampen avkledd og avfeid av FBI-sjef Comey.

- Det foreligger ingen informasjon som støtter opp om de Twitter-meldingene og vi har lett nøye innen FBI, sa Comey og la til:

- Dette (avlytting) er heller ikke noe en president kunne ha beordret, sa FBI-sjefen og understreket at avlytting alltid må godkjennes av en domstol.

Comey fikk også støtte fra sjefen for den amerikanske signaletterretningsorganisasjonen NSA, Michael Rogers, som understreket at det heller ikke foreligger beviser for påstanden om at Obama ba andre land om å avlytte Trump.

AVKLEDDE TRUMP: I en åpen høring i etterretningskomiteen i Representantenes hus i Kongressen, ble presidentens oppsiktsvekkende påstand avkledd og avfeid av FBI-sjef James Comey. VIDEO: CNN Vis mer