Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FBI fikk tips om gjerningsmannen uker før massakren

Floridas guvernør krever at FBI-sjefen går av.

BESØKTE OFRE: USAs president, Donald Trump, og kona Melania besøkte fredag overlevende etter masseskytingen på en skole i Florida. Her er de på Broward Health North Hospital sammen med legen Igor Nichiporenko. Foto: REUTERS/Eric Thayer
BESØKTE OFRE: USAs president, Donald Trump, og kona Melania besøkte fredag overlevende etter masseskytingen på en skole i Florida. Her er de på Broward Health North Hospital sammen med legen Igor Nichiporenko. Foto: REUTERS/Eric Thayer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): FBI innrømmer at de ikke fulgte opp tips de fikk om gjerningsmannen Nikolas Cruz (19) før skytemassakren på Marjorie Stoneman Douglas High School i Florida onsdag. 17 personer ble drept i en av de dødligste skoleskytingene i amerikansk historie.

FBI, som allerede er under voldsomt politisk press for Russland-etterforskningen rundt Trump-administrasjonen, innrømmer nå at de skulle ha fulgt opp et tips de fikk 5. januar fra «en person nær Nikolas Cruz».

Ifølge FBI var tipseren bekymret for at 19-åringen hadde våpen, uttrykte ønsker om å drepe folk, utviste en uberegnelig oppførsel og skrev opprørende meldinger i sosiale medier. I tillegg mente tipseren at han «hadde potensialet til å gjennomføre en skoleskyting», skriver FBI i en uttalelse.

GJERNINGSMANNEN: Nikolas Cruz har tilstått at han skjøt og drepte 17 personer på en skole i Florida. Foto: REUTERS/Susan Stocker/Pool
GJERNINGSMANNEN: Nikolas Cruz har tilstått at han skjøt og drepte 17 personer på en skole i Florida. Foto: REUTERS/Susan Stocker/Pool Vis mer

Krever avgang

Innrømmelsen har fått mange til å reagere kraftig. Den republikanske guvernøren i Florida, Rick Scott, krever at FBI-sjef Christopher Wray går av.

- 17 uskyldige mennesker er døde. Å erkjenne feil er ikke nok. En unnskyldning vil aldri bringe disse 17 menneskene tilbake til livet, eller være noen trøst for familiene som lider, sier Scott, ifølge Washington Post.

FBI blir også hardt kritisert for hvordan de håndterte meldinger som ble lagt ut på YouTube av en bruker som hadde brukernavnet «nikolas cruz», som hevdet at han ville gjennomføre en skoleskyting. Selv om de etterforsket tipset, som kom inn seks uker før massakren, klarte de ikke å knytte det til gjerningsmannen før etterpå.

Blir etterforsket

USAs justisminister, Jeff Sessions, opplyser at han har bedt sin nestkommanderende om å etterforske FBIs håndtering av saken. Så langt har FBI innrømmet at tipset om gjerningsmannen skulle ha blitt sendt til det lokale FBI-kontoret i Miami, men at «prosedyrer ikke ble fulgt».

USAs president, Donald Trump, besøkte fredag et sykehus i Florida og møtte flere av de skadde etter skoleskytingen i Parkland hvor 17 personer ble drept.

Trump møtte pressen i sykehuskorridoren sammen med kona Melania etter runden på sykehuset.

– Legen var fantastisk, og vi møtte flere pasienter, sa presidenten da han møtte pressen i sykehuskorridoren sammen med kona Melania.

Han skrøt av innsatsen til helsepersonellet og fortalte at pasientene hadde hatt en «utrolig bedring» på sykehuset.

- Veldig trist

– Det er veldig trist at noe sånt som dette kunne skje, men jobben legene, sykepleierne, ambulansepersonellet og politiet har gjort er utrolig, sa Trump, ifølge NTB, og la til at han er imponert over hvor fort de skadde ble brakt til sykehus.

Flere har bedt presidenten om å stramme inn våpenlovene etter massakren. På vei ut etter pressemøtet ble presidenten spurt om dette, uten at han svarte på spørsmålet.

Trump har lovet å ta grep for å håndtere utfordringer med psykisk helse og sikkerhet på skoler i kjølvannet av skoleskytingen, men har ikke nevnt USAs liberale våpenlover, som mange mener er det egentlige problemet.

19-åringen som har erkjent drapene på 14 skoleelever og tre ansatte, kjøpte sitt halvautomatiske angrepsvåpen på lovlig vis.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!