Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FBI frykter atomterrorister

FBI frykter at terrorister vil angripe et eller flere av USAs 103 kjernekraftverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanerne venter i frykt og spenning på om det kommer et nytt terrorangrep i løpet av de neste dagene. Myndighetene tar alle forholdsregler:

- Ingen småfly får fly over Chicago. Det har det amerikanske luftfartsverket, Federal Aviation Administration, bestemt. I Chicago ligger Sears Tower, som er den høyeste bygningen i USA etter at World Trade Center-tårnene ble angrepet.

- Det er lagt sterke begrensninger på flytrafikken over deler av New York. På Yankee Stadium spilles World Series - den nasjonale baseball-ligaen i USA. Baseball er nasjonalidretten i USA, og marerittet er et flyangrep mot Yankee Stadium med fullstappede tribuner.

- Et annet scenario er flyangrep mot et eller flere atomkraftverk. Det er nå flyforbud over alle atomkraftverkene i en radius på 16 kilometer, ifølge Aftonbladet.

I Canada har statsadvokaten opplyst at canadisk etterretning har vært med på å gi informasjon til USA om at et nytt terrorangrep kan være i gjære. Aftonbladet skriver at et al-Qaida-medlem i Canada skal sendt en beskjed til kontakter i Afghanistan. I meldingen skal han ha referert til en kommende stor hendelse «lenger sør», noe som refererer til nye terrorhandlinger.

Amerikanske medier har spekulert i at flyet som styrtet i Pennsylvania hadde et atomkraftverk som mål. En amerikansk avis har hevdet at myndighetene jakter på seks terrorister som ble stoppet og tatt inn til avhør et sted i USA. Mennene skal ha hatt med seg foto av et kjernekraftverk i Florida og informasjon om den viktige oljeledningen som går gjennom Alaska. De seks kom fra Midt-Østen og hadde israelske pass. Politiet skal ha sluppet dem etter avhør fordi de hadde gyldige pass og opphold i USA, men skal ha ombestemt seg etterpå og gjenopptatt jakten.

Historien er med på å forsterke sikkerhetstiltakene rundt kjernekraftverkene, men myndighetene har avkreftet at historien er sann.

- Det er en historie, ikke noe mer, sier justisminister John Ashcroft.

- Jeg har ingen grunn til å tro at dette stemmer.

FBI avviser også saken og sier at historien er helt ukjent for dem. Men terrorfrykten er foreløpig ikke blitt ikke mindre av den grunn. American Airlines melder at de har sikret cockpitene på alle flyene sine. Cockpitene skal låses fra innsiden med en ny type lås, slik at terrorister ikke kan trenge seg inn. British Airways og Virgin Atlantic Airways installerer skuddsikre cockpitdører på til sammen 360 fly.

Hele Norges coronakart